Svečano otvorena izložba učenika Osnovne škole Biograd – „Slike iz prošlosti, interpretacije budućnosti/Priča o portretu“

U moru događaja kojima je tjedan iza nas obilovao izdvajamo još jedan u kojem smo istinski uživali. Osim što smo bili u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru, posjetili smo i Zavičajni muzej Biograd na Moru. Ondje je, naime, povodom obilježavanja Dana grada Biograda na Moru i blagdana Svete Stošije, nebeske mu zaštitnice, u srijedu, 10. siječnja 2024. godine, svečano otvorena izložba učenika Osnovne škole Biograd – „Slike iz prošlosti, interpretacije budućnosti/Priča o portretu“. Uz prekrasne radove naših mladih umjetnika, posjetitelji su u večeri povodom otvorenja izložbe mogli uživati i u glazbenom dijelu programa, gdje su talentirani učenici i profesori glazbene škole sve nazočne oduševili svojim glazbenim izvedbama. Ako ste slučajno propustili svečanost otvorenja, napominjemo da će izložba u muzeju biti otvorena za javnost do kraja veljače.

Kako je na samom početku rekao Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, ako su prvu izložbu započeli s najmlađima, koji su najpametniji, najzdraviji, najsposobniji, onda je to možda znak da će nam ova godina biti vrlo, vrlo uspješna. U ulozi domaćina i moderatora večeri predstavio je program, učenike koje smo imali prilike slušati ili slijediti u dvojakoj funkciji: kao umjetnike glazbenike i one koji su se okušali olovkom, kistom ili drugom umjetničkom tehnikom, i njihove profesore, vlastodršce, pokrovitelje izložbe, medijske pratitelje i sl.

Nedolazak gradonačelnika i ovoga puta opravdao je riječima:

„Kako je ova izložba postavljena prilikom obilježavanje Dana grada i blagdana svete Stošije, pa naravno najprije ćemo pozdraviti pokrovitelja, to je Grad Biograd na Moru, i gradonačelnika Ivana Kneza, zatim, ovdje je s nama predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, gospođa Ivana Stamičar. Kada nema gradonačelnika ona je ta koja obavlja u ime njega sve obaveze, sve dužnosti, pa znači imamo večeras osjećaj kao  i da je gradonačelnik s nama.“

Nakon toga pozdravio je Joška Brtana, ravnatelja Osnovne škole Biograd, koji je taj dan bio u muzeju i donio klavir kako bi na njemu učenici mogli svirati, gospodina Jordanka Miloša, dugogodišnjeg ravnatelja biogradske osnovne škole i voditelja Odjela glazbene škole, koji je u zasluženoj mirovini. Pozdravio je i profesora Gorana Jeličića koji je svih ovih dana, dok su bili školski praznici, komunicirao i koordinirao s učenicima, prikupljao sve moguće privole koje su danas potrebne sukladno propisanim aktivnim zakonima, kako bi naposljetku s domaćinom pripremio ovu izložbu.

Podsjetio je Samardžić na tehniku ciklostila, plosnatog stroja za umnažanje tiskanica, koji se koristio u vrijeme dok nije bilo digitalnih fotoaparata i mobitela, na koju su ga podsjetili neki radovi. No ti radovi su ipak učenički radovi koji nisu nastali umnažanjem pomoću stroja i tim više vrjedniji.

Lucija Butina, mag. mus. (flauta) najavila je nastupe učenika Odjela glazbene škole pri Osnovnoj školi Biograd. U glazbenom dijelu programa nastupili su: Chanipa Krai Ittikul (I.J. Skender – Humoreska), učenica 6. razreda, Domeniko Marušić (William Gillock – Flamenko), Elenor Petrina (P. I. Čajkovski – Napuljski ples) učenica 5. razreda, Sofija Šoch (J. S. Bach Musette D dur), učenica 2. razreda, Roza Mrkić (Jose Vinas: Valcer).

„Domeniko Marušić učenik je 3. razreda Glazbene škole. Prošle godine je imao iznimno vrhunsku nagradu na natjecanju. Natjecao se na međunarodnom natjecanju „Mladi Padovec“ u Dugom Selu, gdje je osvojio 2. nagradu. To je jako jedan pozitivan učinak i za školu i općenito za njegov uspjeh i za dalje i za poticaj drugim učenicima da se trebaju natjecati.“, istaknula je Lucija Butina, mag. mus.

Prisjetili smo se gostovanja Krešimira Mišaka u prostoru Gradske knjižnice Biograd na Moru za koji se mislilo da će biti prevelik, bio je premalen, pa je Samardžić izrazio nadu da će i muzej krenuti u obnovu te ubuduće primati više slušača, izlagača i svih onih koji nastupaju u našemu gradu. U skladu s time, spomenula se dogradnja zgrade osnovne škole, tako da bi svi učenici išli u prve smjenu, kada bi i Glazbena škola imala bolje uvjete za rad.

„Koliko je to moguće govoriti istinu?“ započeo je Samardžić i prebacio misao na definiciju o pravednosti i najavio sljedećeg govornika riječima: „Pravednost je dati svakome onome koliko mu pripada odnosno što mu pripada. Znamo da je to često puta u životu teško ili nemoguće, ali mi večeras ovdje možemo to reći i potvrditi. Najveći teret i ulogu podnio je profesor likovne kulture, to je naš Goran Jeličić, koji je trebao sve ovo organizirati. Dakle, nije to bilo lako motivirati učenike, s njima koordinirati, pa evo Gorane, molim te obrati se večeras ovome puku, svojim učenicima. kolegama i vama koji ste došli.“

Goran Jeličić, koji je cijelo vrijeme stajao pokraj svojih vrijednih učenika, sve nas je lijepo i srdačno pozdravio i govorio o likovnom dijelu izložbe.

„Mi smo ove radove radili sveukupno godinu dana. Jedan dio ovih likovnih radova je bio izložen na međužupanijskom stručnom skupu likovne kulture, koji je održan u srpnju 2023. u Osnovnoj školi Biograd, na kojem je sudjelovalo niz kolega likovnjaka iz čitave Republike Hrvatske. I na tom skupu mi je dosta kolega prišlo i čestitalo na ovim divnim radovima. I pitali su me, zapravo, koji su to učenici, koji su to razredi. Dakle, moram napomenuti da mi večeras imamo zbir od 40 likovnih radova koje autorski potpisuju učenici petih, sedmih i osmih razreda, dok učenici šestih nisu, jer oni sudjeluju u jednom drugom projektu, to nećemo još otkriti.“, započeo je profesor Jeličić i nastavio:

„Likovni rad koji se nalazi na pozivnici, na prvu je malo teško za povjerovati da je to zapravo rad učenika, ali zaista je to samostalni rad učenika. Na svim tim radovima nije bilo nikakve moje pomoći, nikakvog mog uplitanja, osim jednog dobronamjernog pedagoškog savjeta i sve je urodilo jednim lijepim plodom, jednim lijepim radovima, dakle, ciklusom radova koje smo objedinili u ovoj izložbi pod nazivom „Slike iz prošlosti, interpretacije o budućnosti“.

Zatim je profesor Jeličić objasnio sam naziv izložbe, a taj je nastao zato što učenici interpretiraju na neki svoj novi način djela umjetnika s kraja XVI. stoljeća i početka XX. stoljeća.

„Ta djela poslužila su nam kao „mamac“ i mi smo ih na satu likovne kulture donijeli u jednom novom svjetlu, ali moram naglasiti, u skladu s kurikulumom onako kako nam to Ministarstvo propisuje. I evo drago nam je da za Dan grada Biograda na Moru i povodom blagdana svete Stošije možemo ovom gradu pokazati svu raskoš našeg talenta, kako to rade i ostali hrvatski gradovi, mi smo se isto potrudili da donesemo jednu priču o portretu na jedan nov, svjež, do sada kreativan i neviđen način.“

Na kraju je profesor Jeličić imao potrebu još jednom zahvaliti svima koji su omogućili realizaciju ove učeničke izložbe:

„Uvijek prije svega treba reći jedno veliko hvala, iako je ravnatelj muzeja to već rekao, ja isto imam potrebu reći jedno veliko hvala pokroviteljstvu ove izložbe, to je Grad Biograd, zatim hvala zavičajnom muzeju, hvala ravnatelju Samardžiću koji nas uvijek radosno i srdačno prima i koji nam daje priliku da vam možemo pokazati što znamo i što radimo. Hvala našem ravnatelju Osnovne škole Biograd Jošku Brtanu, koji večeras nije s nama, koji nam uvijek daje zeleno svjetlo, hvala bivšem ravnatelju Osnovne škole Biograd, profesoru Jordanku Milošu, koji nam je pomogao u organizaciji glazbenog dijela. Divno je znati da su naše kolege iz glazbene škole uvijek s nama, da nas prate, da smo zajedno, jer jedino zajedno možemo pokazati stvari još više i bolje i na kraju hvala, naravno, učenicima koji su sudjelovali, hvala roditeljima i hvala svima vama koji ste nas večeras u ovako velikom i lijepom broju podržali.“

I za sam kraj profesor Jeličić je protokol svečanog otvorenja izložbe prepustio gospođi Ivani Stamičar, koja je rekla:

„Što još dodati nakon ovih prekrasnih riječi i nastupa učenika naše glazbene škole. Ja bih se samo kratko zahvalila našem domaćinu, gospodinu Samardžiću, ravnatelju muzeja, svim profesorima i najveće zasluge ovoj djeci zbog kojih smo mi večeras ovdje u ovolikom broju. Proglašavam ovu izložbu otvorenom.“

Djelić atmosfere sa svečanosti otvorenja izložbe pogledajte u našem video uratku: