U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena izložba fotografija Milana Miše Lakića

U sklopu održavanja 22. po redu Biograd Boat Show-a, u organizaciji Zavičajnog muzeja Biograd na Moru i Gradske galerije Biograd u petak, 23. listopada 2020. godine, otvorena je prva samostalna izložba fotografija Milana Miše Lakića, autora čije vrhunske fotografije često dijelimo na našoj Facebook stranici i čiju smo izložbu i sami željno iščekivali. Otvorenje izložbe obavilo se uz prethodne najave na društvenim mrežama i na brojnim internetskim portalima Zadarske županije, uz pridržavanje svih propisanih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputa Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru.

Prilikom otvorenja izložbe govorili su u ime organizatora dr. sc. Tonći Jeličić iz Gradske galerije Biograd i  domaćin Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru.

U svom obraćanju nazočnima dr. sc. Jeličić istaknuo je koliko je zapravo teško bilo nagovoriti ovog skromnog i samozatajnog autora da krene u samostalnu izložbu fotografija i u tom smislu istaknuo vodeću ulogu dr. Vinka Pešića.

„To je bio najteži dio posla, zato posebno zahvaljujemo Vinku koji je odradio jedan dio motivacijski u smislu da krenemo u ovu izložbu.“, rekao je dr. sc. Jeličić na samom početku obraćanja nazočnima. Osvrnuo se i na veliki izbor fotografija iz autorova opusa.

„Velik izbor nam je bio na raspolaganju, teško nam je bilo nakon koliko godina izdvojiti jedan dio, nešto najzanimljivije što predstavlja nečiji rad. Onda smo išli na širi izbor, pa uži, pa smo nekako prilagodili se i ovim tehničkim mogućnostima i prostoru. Pokušali smo za vas izdvojiti jedan presjek Milanova dugogodišnjeg rada i od toga napraviti priču, tako da smo s lijeve strane na ulazu izdvojili neke detalje. Vidjet ćete, to je područje kretanja uglavnom riva, parapet, možda malo neke romantike ima, nekih zalazaka, veselih predvečerja. U glavnoj prostoriji su uglavnom fotografije novog Biograda nastale iz zraka, opet rive, te marine, budući da smo vezani za ovaj sajam te tradicionalno doprinosimo u kulturno-zabavnom dijelu programa sajma.“

Koliko Gradska galerija Biograd zapravo pridonosi u kulturno-zabavnom dijelu programa Biograd Boat Show-a vidjelo se po plakatima izložbi, osim aktualne, koje su se tijekom dugog niza godina organizirale, a trenutno se nalaze na samom ulazu u prostorije muzeja, u hodniku, pak s desne strane. To je jedan impresivan niz koji svakako treba istaknuti.

Draženko Samardžić izrazio je zadovoljstvo što se suradnja Gradske galerije Biograd i Zavičajnog muzeja Biograd na Moru  nastavlja na razini spomenute dvije institucije. Što se tiče same izložbe Milana Miše Lakića istaknuo je:

„Ono što je nama uvijek bilo nekako pri duši i na srcu zapravo je to što smo željeli uvijek dati mogućnost ljudima koji nisu toliko afirmirani, bolje rečeno koji su samozatajni ili tihi, pa se ne znaju možda sami izgurati ili nametnuti. Kao što je Tonći rekao, došla je prilika da se i naš Milan Mišo Lakić predstavi svojim sugrađanima i ovo je njegova prva samostalna fotografska autorska izložba. Naravno prva, nakon toga slijede druge, treće i ostale autorske, pojedinačne, skupne. U ime muzeja i galerije možemo mu čestitati, zahvaliti se na predivnim motivima.“

Samardžić je naglasio kako su posjetitelji muzeja, kojih je u proteklom danu bilo preko pedeset, svi odreda bili oduševljeni Lakićevim fotografijama.

U obraćanju samog autora nije bilo puno govorancije, on je, kao svi umjetnici iz svih područja umjetnosti prepustio da o njegovom vrhunskom autorskom djelu govore izložene fotografije. Zahvalio je svojim domaćinima dr. sc. Jeličiću i Samardžiću, što su mu omogućili izložbu te dr. Vinku Pešiću koji ga je ohrabrio da krene u taj projekt.

Uz izložbu tiskan je i katalog izložbe, gdje smo pronašli osnovne podatke iz njegova životopisa:

„Milan Mišo Lakić rođen je 1979. godine u Zadru. Osnovnu i srednju školu završio je u Biogradu na Moru, gdje živi i radi. Ljubav prema fotografiji traje još od osnovne škole. Aktivno se bavi fotografijom od 2009. godine kada kupuje svoj prvi DSLR fotoaparat.

Biogradsku rivu, parapet i plaže smatra svojom učionicom gdje je često provodio svoje vrijeme učeći o fotografiji u teoriji i praksi, promatrajući vremenske prilike.

Konstantnu inspiraciju pronalazi u prirodi. Najviše ga privlači pejzažna, koncertna fotografija i fotografija nekretnina u raznim svjetlosnim prilikama.

Njegove radove pogledajte na društvenim mrežama:

Podršku kolegi Lakiću došli su izraziti brojni fotografi s područja Zadarske županije, osim dr. Vinka Pešića tu su bili Boris Kačan, Robi Šangulin i drugi. Tu je bila naša Stanka Glinac čiji smo također obožavatelji, a njene fotografije, naravno uz nesebičnu dozvolu autorice, također dijelimo, kako u našim tekstualnim objavama na mrežnim stranicama, tako i na društvenim mrežama.