Ahmadu Mah’D-u, dr. med.,liječniku iz Svete Zemlje u Biogradu na Moru sve pohvale

Vremena su takva da je čovjeku lakše izreći deset pokuda nego jednu pohvalu. A zdravstveni sustav je adresa po kojoj je najlakše opaliti s malom vjerojatnošću da ćete promašiti. Svjedoci smo kako je u Facebook grupi „Trn u oku…Biograd na Moru“ jedna pacijentica napisala a potom obrisala objavu u kojoj kudi djelatnike hitne medicinske pomoći u Biogradu na Moru. Osim toga, čitali smo jutros njihove Google recenzije. Ondje trenutno imaju ocjenu 3,2 i 21 recenziju, od kojih neke su odlične a ima i onih poprilično loših.

Ipak, ima ljudi koji drugačije doživljavaju zdravstveni sustav i djelatnike.

Jedna naša čitateljica ove se subote, kaže, osjećala jako loše, te se uputila u dežurnu ordinaciju Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije u Biogradu na Moru. Ondje ju je primio liječnik iz Palestine, Ahmad Mah’D, dr. med. S obzirom na neka prijašnja iskustva, prisjetila ih se,  kada dežurni liječnik na ovom istom mjestu jedva da je primio njezino dijete, a primio ga je tek na zahtjev da dotični potpiše na list papira da ga neće primiti, očekivala je i ovaj put istu razinu usluge. Stoga je već s vrata upitala ovoga liječnika:

„Dobar dan, mogu li dobiti recept za Sumamed?“

„Ali ne ide to tako gospođo draga, ne mogu Vam propisati Sumamed dok Vas ne pregledam.“, odgovorio je liječnik na savršenom hrvatskom jeziku sa stranim naglaskom.

I naravno, pacijent nije tu da procjenjuje jesu li njegove tegobe i stanje hitni ili nisu i ako pacijent nije na samrti to ne znači da mu nije loše, nego su tu stručniji medicinski djelatnici.

„Pa hoćete li me pregledati?“, upitala ga je bojažljivo, na što je on odgovorio: „Naravno, slobodno uđite.“

Prepričala nam je ova gospođa susret s liječnikom i potom istakla vrhunsku razinu profesionalnosti i usluge s ljudskim pristupom pacijentu koju joj je pružio ovaj liječnik koji nam dolazi iz Svete Zemlje.

Liječnik je iskazao veliku ljudsku empatiju, ali i svoj profesionalni poziv da pomogne i iziđe ususret onome kojemu je njegova briga ili intervencija bila potrebna, a u zdravstvenom sustavu takve osobe su u posljednje vrijeme prije izuzetak nego li pravilo. Naša čitateljica vjeruje da ove osobne osjećaje i uvjerenja dijele i svi ostali pacijenti koje je ove subote primio Ahmad Mah’D, dr. med. Sam Bog ga je poslao u Biograd. Da se nju pita već bi danas, za njegova života, započeo proces kojim crkva proglašava nekog čovjeka blaženim ili svetim, jer su se po njegovom zagovoru odnosno propisivanjem točno određene terapije već navečer dogodila čudesa odnosno njene tegobe smanjile.

Ove su rečenice tek skroman način da mu se kaže veliko HVALA, a čitateljica unaprijed zahvaljuje i nama ako ćemo objaviti njenu zahvalu, a jesmo.

Foto: Arhiv/ilustracija