VIDEO: Sportske aktivnosti učenika Osnovne škole Marija Eškinja ’70-ih godina prošlog stoljeća

“Bome kad vidim kakvi danas izlaze iz osnovne i srednje, baš sam im zahvalna. Posebno Majdi Maksan što sam pismena, Mili Maretiću na računanju gdje i danas mogu masu stvari bez kalkulatora i Mirku Dominisu što je tjelesni u to vrijeme bio ozbiljan predmet bez fušarenja. Savkovićki i Ladi Radici isto jer sam s tim engleskim mogla predavati ovima u Zagrebu kad sam došla u 3. srednje…”, napisala je naša prijateljica Dija na svom Facebook profilu povodom Dana učitelja. Jedan od nastavnika kojeg se prisjetila je nastavnik Mirko Dominis i njemu i njegovim učenicima posvećujemo cijeli ovaj tekst.

Vjerovali ili ne, sportske aktivnosti su na području nekadašnje Općine Biograd na Moru predstavljale sastavni dio svakodnevnog života mještana. U prilog tome, prema pisanju Marice Tolić u knjizi „Mome gradu Biogradu“, govori podatak da je svaki osmi stanovnik bivše Općine Biograd na Moru bio aktivan sportaš. Marica Tolić na stranici 90.-oj knjige također navodi da je po broju sportaša i sportskih klubova Biograd na Moru bio među prvima u Dalmaciji, no po broju sportskih objekata na posljednjem mjestu u nekadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

Zavičajni muzej Biograd na Moru podijelio je na Facebook stranici nekoliko fotografija koje svjedoče o bogatom sportskom životu učenika Osnovne škole Martija Eškinja tijekom ’70.-ih godina prošlog stoljeća. Fotografije su sačuvane zahvaljujući brižnom nastavniku tjelesnog odgoja, pokojnom Mirku Dominisu, koji je svojedobno vodio Almanah Sportskog društva Mladost Osnovne škole Marija Eškinja. Almanah je Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, kako se navodi u objavi, ustupila Mirkova supruga, Jelena Dominis.

Fotografije su ovjekovječile prvenstvo Osnovne škole Marija Eškinja u atletici školske godine 1976./1977. Možemo vidjeti Drugo, zatim Treće i Četvrto Prvenstvo škole u plivanju tijekom ljeta 1972. godine. Učenici ove škole gostovali su na kros utrci Slobodne Dalmacije u Sinju 1977. godine. Jedna skupna fotografija prikazuje sudionike prvenstva biogradske Općine tijekom školske godine 1977./1978.

Gospođi Jeleni Dominis Zavičajni muzej Biograd na Moru zahvalio je na ustupljenom Almanahu Sportskog društva Mladost Osnovne škole Marija Eškinja u Biogradu na Moru. Koristimo prigodu zahvaliti joj u ime nas i naših cijenjenih čitateljica i čitatelja, što nam je omogućila uvid u sportska zbivanja i sportske aktivnosti koje su se u okvirima škole odvijale tijekom ’70.-ih godina prošlog stoljeća. Kad znamo da se temelji tjelesne i zdravstvene kulture stječu još u djetinjstvu, vjerujemo da su navedene sportske aktivnosti dijelom oblikovale neke naše sugrađane u njihovoj odrasloj dobi.

Video smo kreirali s dijelovima vrijedne fotodokumentacije iz Almanaha Sportskog društva Mladost pri Osnovnoj školi Marija Eškinja u Biogradu na Moru:

Sad kad smo sve vidjeli i čuli, postavlja se pitanje – a gdje smo danas? Sjetimo se kako je zbog globalne pandemije koronavirusa sportska aktivnost na trenutak sasvim bila zamrla. Ostavljamo stručnjacima da raspravljaju koje dugoročne posljedice ima manjkava tjelesna aktivnost na mlađu populaciju. Dugoročno gledano unaprijed sasvim su logično postavljena pitanja Sportske zajednice Grada Biograda na Moru na društvenim mrežama, a ona glase:

„Zašto mi u Biogradu ne možemo izgraditi „mini Višnjik“? Je li to uistinu nemoguća misija?“ i „Tapkamo li u mjestu već nekoliko desetljeća?“.

Samo da još nešto pripomenemo na kraju. Grad Benkovac je, primjerice, za projekt Aktivno za zdrav grad – Benkovac namijenjen odbojkaškim i biciklističkim aktivnostima dobio nevjerojatnih 1.379.574 bespovratnih kuna. Prema pisanju Zadarskog lista, spomenuti benkovački projekt sufinanciran je u 100-postotnom iznosu iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoja (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF). A gdje je u tome svemu Grad Biograd na Moru? Zar nama tj. za našu djecu i mlade takvi i slični projekti nisu danas potrebni?! Ili nema nitko interesa napisati ih? Što je posrijedi?

Izvori: