Dokumentarni film „Olujni branitelji Ravnih kotara“

Hrvatski branitelji koji su tijekom Domovinskog rata obranili širi biogradski i stankovački prostor najprije su se bili okupili u 134. brigadi koja je s ciljem lakšeg i učinkovitijeg organiziranja obrane na biogradsko-stankovačkom bojištu ustrojena 18. listopada 1991. godine. Sastojala se od domicilnih i dragovoljačkih postrojbi s prvim ratnim iskustvima, pripadnika 1. pješačke bojne 112. brigade ZNG-a i Samostalne benkovačko-stankovačke bojne, te se osim navedenih popunjavala dragovoljcima sa šireg biogradsko-benkovačkog područja. Na početku ustrojavanja brigada se sastojala od zapovjedništva, pristožernih postrojbi, dvije pješačke bojne i jedne samostalne pješaćke satnije te dvije samostalne minobacačke bitnice. Zapovjednikom 134. brigade ZNG-a imenovan je Rodoljub Barić, a njegovim zamjenikom Frane Šarić. Brigada je dobila i službenu vojnu poštu, VP 2156.

Zbog dolaska UN-a i preustroja Hrvatske vojske, prelaze sredinom 1992. godine u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac, koje su ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije automatizmom ušle u njezin sastav. Drugim riječima, ovo su ljudi koji su se u većini slučajeva u obranu Hrvatske uključili od samog početka Domovinskog rata, žitelji su mnogih općina i gradova diljem Zadarske županije, pa tako i Biograda na Moru, a tijekom Domovinskog rata obranili su mnoga naselja biogradskog i stankovačkog kraja.

Dan osnutka 134. domobranske pukovnije Biograd je 18. kolovoza 1994. godine, tj. na dan kada je stigla zapovijed zapovjednika Zbornog područja Split generala Ante Gotovine u Zapovjedništvo IV. borbenog sektora Biograd o ustrojavanju pukovnije. U to vrijeme trebalo je ustrojiti novo Zapovjedništvo, tri pješačke bojne, topničko-raketni divizion i pristožerne postrojbe. Dakle, od navedenog dana pristupilo se ustrojavanju 134. domobranske pukovnije Biograd.

 

Mijenjao se naziv postrojba, ali riječ je uglavnom o istom sastavu branitelja. Branili su i obranili crtu bojišnice dugu više od 40 kilometara od Raštana Gornjih do Bile Vlake. Kroz postrojbu je tijekom vremena od osnutka do kraja rata prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali i u drugim operacijama hrvatskih snaga.

Zapovjednik 134. domobranske pukovnije bio je pukovnik, tada bojnik,  Josip Čerina. Načelnik stožera pukovnije bio je Denis Brzić. Zapovjednici bojni bili su:

Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne;

Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne;

Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne;

Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog diviziona;

Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadeset lakše ili teže je ranjeno.

Dokumentarni film o 134. domobranskoj pukovniji pod nazivom „Olujni branitelji Ravnih kotara; a riječ je o povjesnici ove postrojbe, u kojem se nalaze brojne fotografije i autentični snimci od osnutka ove ratne postrojbe do „Oluje“, možete pogledati ovdje: