Arijana Čulina po drugi put napunila Ljetno kino Biograd hit predstavom „Varaš ga, ne ostavljaš ga“

Još nismo zaboravili ni njenu smiješnu monokomediju „Disco baba“  iz srpnja, kad ono – glumica i autorica Arijana Čulina po drugi put je gostovala u našem Biogradu na Moru. Ovaj put nastupila je sa svojom cabaret/šanson hit predstavom „Varaš ga, ne ostavljaš ga“ u društvu s Mirellom Meić i pijanistom Zoranom Velićem. Izuzev nekoliko mjesta praznih u prvim redovima proizvoljno možemo konstatirati – i po drugi put ovo ljeto napunila je Ljetno kino Biograd na Moru. Predstava je na ovome mjestu održana 9. kolovoza 2023. u večernjim satima, a ulaz je bio, kao i za „Disco babu“, bio slobodan, što za naše prilike nije zanemarivo.

Od prošlog puta, od „Disco babe““, zapamtili smo da glumica i autorica ne voli da ju se snima, no ovaj put nije nam to ni zabranila. Osim toga, dolazi nas zabavljati već drugi put ovo ljeto i očito je da je biogradska publika voli i moramo, osim usmene predaje, imati i neki snimak kao dokaz potvrde njene kvalitete. Premda je upozorila na gospođu koja u prvim redovima drži upaljen mobitel, mi se nismo našli prozvanima, već smo je vrlo oprezno ovom prigodom snimili smo kako pjeva “La Vie En Rose”. Ovo je zapravo tek djelić njene hit predstave “Varaš ga, ne ostavljaš ga” za koju je tekst sama napisala. Uz to vjerujemo da je to najpoznatija šansona Edith Piaf za koju je, ne podcjenjujući nikoga, najveći broj nas uopće i čuo. Osim šansone, i sam naziv predstave “Varaš ga, ne ostavljaš ga” pripisuje se slavnoj Edith Piaf  kao njen najpoznatiji citat.

Uz Arijanu Čulinu u ovoj predstavi igrala je i pjevala Mirella Meić s kojom je ova, kako kažu, već ranije surađivala na projektu francuskih šansona. Svirao je vidno raspoloženi maestro Zoran Velić koji se i sam od srca nasmijao njihovim forama. Uz njihove duhovite komentare o ljubavi i braku općenito, pjesmu i odličnu svirku, gotovo uru i pol vremena predstave začas nam je prošlo. Ovaj trio izvodio je u svijetu poznate šansona koje su obilježile život šansonijera o kojima se u predstavi govori i čije se pjesme pjevaju. U takvoj puku prilagođenoj verziji i prezentaciji svi zajedno naučili smo štošta o životima Edith Piaf, Dalida, Charlesu Aznavour, Charlie Chaplina, Mireille Mathieu…

Spoj francuskih šansona i duhovitih Splićanki koje su govorile o ljubavnom životu šansonijera uspoređujući kako je to u svijetu, a kako kod nas bilo je to otprilike kao da prisluškujete zabranjenu, a neobično zanimljivu trač-partiju dviju prijateljica. Neki su njihovi komentari već viđeni, većinom stereotipni, ali ne može im se poreći duhovitost.

Publika se od srca smijala opisu muškarca koji na početku veze „ne kiše i ne puše“ i zapažanju da je „promijeniti muža tek promijeniti nevolju“. Potpuno svjesne obostranih promašaja u „teškoj bolesti srca zvanoj ljubav“, glumice su nas uvele u slikovite i tužne svjetove nekadašnjih zvijezda koje su većinom tužno skončale zbog nesretnih ljubavi.

Publika im je uzvraćala iskrenim pljeskom i grlenim smijehom.