U Biogradu prije 5 kuna, sad 1 euro za sat parkinga?!

Čini se kako je već danas, prvog radnog dana u 2023. godini nakon uvođenja eura do poskupljenja ipak došlo. Član u Facebook grupi Trn u oku…Biograd na Moru navodi:

„Upravo sam provjerio neke cijene nakon uvođenja eura (preporuka Vlade da se cijene ne podižu bespotrebno).

Na primjeru cijena parkinga u Zadru i Biogradu vidi se kako se preporuke provode.

ZADAR zona 1 (Poluotok, Riva – mjesta popločena ili asvaltirana, obilježena, opremljena senzorima)

Prije eura 6 HRK/1sat

Poslije eura 6.03 HRK ili 0.80 EUR

BIOGRAD zona 1 (škalja s lokvama vode, potrebne gumene čizme (trumbe), liti prašina)

Prije eura 5 HRK/1sat

Poslije eura 7.53HRK ili 1 EUR (koliko je to%).“

S druge strane, cijene parkiranja na primjer u Puli, uvođenjem eura su smanjene. Malo, ali ipak su skoro sve cijene zaokružene na manje, a ne na više.

Pa je tako “crvena” ili “1. zona” (oko Tržnice, MUP-a), koja je koštala 8 kuna, sada 1 euro, dakle manje za pola kune. Druga zona (žuta – dalje od centra), koja je koštala 5 kuna sada je 0,60 eura, odnosno 4 i pol kune. Treća zona (bijela – Giardini) jedina košta mrvicu više – 2 eura, odnosno 15,07 kuna umjesto dosadašnjih 15. Četvrta zona (oko Arene), koja je bila 4 kune, sada košta 0,50 eura odnosno 3,77 kuna. Peta zona (plava – oko Kaštela), koja je bila 9 kuna, sada je 1,10 eura, odnosno 8,29 kuna. Smanjene su i cijene pojedinih parkirališta, pa tako na primjer Riva i Emova umjesto 1 kunu koštaju 10 centi, odnosno 0,75 kuna, a Karolina umjesto 4 kune sada je 0,50 eura, odnosno 3,77 kuna. – piše Glas Istre (glasistre.hr).