Ljubica Wagner apelira na sve zdravstvene radnike da se uključe u rad Lige protiv raka, ona sama napušta vodstvo

Biogradska podružnica Lige protiv raka, čiji rad je ponovno aktiviran 2016. godine pod vodstvom medicinske sestre Ljubice Wagner, nastavlja sa svojim brojnim aktivnostima, no uskoro pod novim vodstvom. Naime, zbog zdravstvenih razloga s mjesta predsjednice biogradske Lige odlazi gospođa Ljubica Wagner koja je skoro šest godina predano vodila ovu humanitarnu udrugu namijenjenu pomoći onkološkim bolesnicima – doznaje Zadarski tjednik.

Oživjeli najstariju zadarsku Ligu

Otkako je koncem 2016. godine rad biogradske Lige – inače prve podružnice zadarske Lige, osnovane davne 1967. godine, ponovno „oživio“, u proteklim godinama brojnim se događanjima nastojala podići svijest Biograđana o važnosti prevencije raka, pošasti koja poprima u cijelome svijetu epidemijske razmjere.

Ljubica Wagner

Na pokretanju biogradske podružnice prije šest godina posebno se angažirala Ljubica Wagner, medicinska sestra u Ortopedskoj bolnici Biograd koja je požrtvovno skrbila o pacijentima punih 39 godina i stoga prepoznala potrebu za osnivanjem podružnice Lige na biogradskom području. Povodom odlaska s ove volonterske dužnosti Ljubica Wagner osvrnula se na dosadašnji uspješan rad biogradske Lige u koju se najprije uključilo petnaestak članova, da bi se taj broj s vremenom povećavao, te je trenutačno na radu ove podružnice angažirano tridesetak osoba.

„Pokojni tajnik zadarske Lige, gospodin Vladislav Tomčuk bio nam je veliki vjetar u leđa.“, posebno naglašava Ljubica Wagner Tomčukovu podršku, te ističe kako se među Biograđanima uvijek prepoznatljiva Ligina obilježavanja mnogih važnih zdravstvenih datuma, primjerice Dana narcisa, Dana mimoze i sl.

Ljubica Wagner i Vladislav Tomčuk

„Obilježavali smo te datume uvijek uz slastice naših članica, ali i razne nagrade i darove donatora (ljekarni, specijalističkih pregleda, ultrazvukova, vađenja krvi, ali i odlazaka na frizuru). Uz edukaciju i stručne brošure naše akcije uvijek su privlačile veliku pažnju naših sugrađana. Predstavili smo tako knjigu „Glagoljicom ispisana ljubav“. Stihove su čitali sami članovi lige uz zvuke tamburice, našeg, nažalost pokojnog gospodina Andrije Zorića.“

Liga je, doznaje Zadarski tjednik dalje, organizirala i edukativna predavanja, primjerice dr. Ana Krvavica održala je predavanje o melanomu, a dr. Sorić o karcinomu prostate, navodi Ljubica Wagner neke od brojnih aktivnosti i događanja, te dodaje da su Dan bolesnika uvijek obilježavali druženjem s pacijentima Ortopedske bolnice Biograd.

Dan narcisa u Biogradu

„Na poznatoj tradicionalnoj biciklijadi, na vrlo zahtjevnoj biciklističkoj stazi Pakoštane-Drage oko Vranskog jezera sudjelovala je naša članica i sama onkološki bolesnik, koja je svojim sudjelovanjem oduševila organizatore te ujedno dobila stalni posao, jer je radi bolesti izgubila prijašnji, otkriva Ljubica Wagner.

Dan mimoza u Biogradu

Palijativna skrb slabo razvijena

„Bili smo u kontaktu s gotovo svim ambulantama obiteljske medicine na našem području kako bismo potrebite pacijente, koji to žele, uputili na našu adresu. Naše članice su se u svakom trenutku spremne organizirati za pomoć drugima. Ali teškim bolesnicima i članovima njihovih obitelji potrebna je i stručna pomoć u vidu edukacije i informacije o svojim pravima. Nažalost, naš zdravstveni sustav je takav kakav je, pa radi velike administracije bolesnik sve više pada u drugi plan. Nitko nema vremena za bolesnike, empatije je sve manje.“, navodi dalje dosadašnja predsjednica biogradske Lige i naglašava da je palijativna služba još uvijek slabo razvijena, a bolesnici i članovi njihovih obitelji nedovoljno informirani o svojim pravima.

Dan mimoza u Biogradu

„Nažalost, pandemija COVID-a učinila je svoje i kod nas. Naši članovi su pretežno i sami onkološki bolesnici, pa ih nismo smjeli dovoditi u rizik na sastancima i akcijama. Većina njih je prošla kroz jako teško razdoblje od pogoršanja bolesti do nažalost smrtnih ishoda u obitelji. Kako sam i sama u svojoj obitelji doživjela tešku bolest, teški moždani udar svoga supruga, nisam više u mogućnosti obavljati ovu časnu dužnost na način i na razini na kojoj bih htjela i koju zaslužuju naši članovi i drugi bolesnici. Od srca se zahvaljujem svim svojim divnim članovima i članicama, na svemu lijepome i plemenitom što sam s njima doživjela. Zahvaljujem se svim članovima Lige protiv raka Zadar, na čelu s dr. Brankom Dukićem koji su mi uvijek bili podrška, kao i svim institucijama i pojedincima u Biogradu koji su mi uvijek bili na raspolaganju. Također se zahvaljujem i Bure centru, koji nam je velikodušno uvijek bio na raspolaganju za naše akcije. Apeliram na sve zdravstvene radnike da se uključe u ovu plemenitu družinu, jer mi zdravstveni radnici dužni smo i izvan radnog vremena biti na raspolaganju potrebitima, više nego bilo tko drugi. Ljepota osjećaja u srcu i u duši koja se dobije zauzvrat ne može se riječima opisati i zamijeniti niti jednim novcem ni političkim bodovima.“, ističe na kraju Ljubica Wagner, dosadašnja predsjednica ogranka Lige protiv raka.

Izvor: Zadarski tjednik