U sjećanje na Andriju Zorića (1942.-2020.), uglednog glazbenika iz Biograda na Moru; preminuo je na današnji dan

Prošle godine u ovo vrijeme kad sam otvorila svoj Facebook profil, nisam mogla vjerovati svojim očima da ovog velikog čovjeka više nema. Na današnji dan, 4. ožujka 2020. godine, u 78. godini života preminuo je Andrija Zorić iz Biograda na Moru, satnik Hrvatske vojske, ugledni glazbenik, kapelnik Gradske glazbe Biograd na Moru, osnivač i voditelj mandolinskog sastava u KUD-u „Kralj Tomislav“.

Njegova kćer Natalija objavila je tada fotografiju svoga oca, blago nasmiješenog Andrije Zorića, uz tek jednu rečenicu koja me, blago rečeno, tada šokirala: „E, moj tata, otišao si kako si htio, iznenada i s osmijehom na usnama.“

Ovo je nažalost bila pouzdana i tužna vijest o tome da našeg biogradskog maestra više nema, objavljena baš na isti dan kad smo na našoj stranici obilježili i godišnjicu smrti hrvatskog glazbenika Tomislava Ivčića. Na godišnjicu njihove smrti koja se obilježava na isti dan na našim stranicama sjetit ćemo ih se zajedno: i Tomislava Ivčića i Andrije Zorića, ovog rođenog Biogradca, koji je ujedno bio i dijete Biogradske glazbe.

Andrija Zorić rodio se u Biogradu na Moru 1942. godine. Od malih nogu imao je posebnu sklonost prema glazbi, te se još kao učenik osnovne škole počeo baviti glazbom svirajući tamburicu i klarinet u Biogradskoj glazbi.

Po završetku osnovne škole, 1957. godine, upisao se u srednju Vojnu glazbenu školu u Vukovaru i uspješno je u roku završio 1961. godine.

Nakon završene glazbene škole primljen je u Vojni orkestar u Prizrenu, gdje se usavršava na instrumentima violini i trubi. Nakon rasformiranja ovog orkestra preuzeo je poslove glazbenog instruktora, a formirao je i manji glazbeni orkestar koji je zadovoljavao potrebe vojarne i grada. Nakon toga biva premješten je u Prištinu, u veliki puhački orkestar, gdje je bio postavljen za prvu trubu, pa je tako nastupao i kao solist na brojnim koncertima. U Prištini je postao i članom velikog Revijskog orkestra Televizije Priština u kojem je također imao mnoge nastupe.

Nakon Prištine biva premješten u Split, u Orkestar ratne mornarice (JRM), gdje je nastupao i kao glazbenik i kao organizator mnogih koncerata. Od samog početka Domovinskog rata u Orkestru ratne mornarice (HRM) nastavlja svoj rad sve do umirovljenja. Umirovljen je u činu satnika Hrvatske vojske.

Nakon umirovljenja i dalje se bavio glazbom, živio je i djelovao u Biogradu na Moru.

Od 17. veljače 1998. do 7. studenog 2001. godine i od 4. lipnja 2002. do 8. rujna 2004. godine bio je kapelnik u Gradskoj glazbi Biograd na Moru.

Nakon toga u KUD-u Kralj Tomislav formira se mandolinski sastav, gdje je maestro Zorić preuzeo vodstvo, osobito u podučavanju mlađih naraštaja vještini sviranja, između ostalih i autoricu ovih nekoliko skromnih redaka posvećenih njemu.

Mandolinski sastav KUD-a Kralj Tomislav u promenadi

Posebno napominjemo da su u ovome sastavu svirali Drago Jelić i preminuli članovi Željko Pezelj gitaru i Željko Repinc harmoniku. Okupljali smo se u Zorićevim dvorima, odakle se često čula glazba, zvuci svih instrumenata, mandoline, trube, gitare, harmonike. Čuo se odande i predivan glas njegove supruge koji je danas utihnuo u tuzi za njenim voljenim suprugom.

KUD Kralj Tomislav

Do posljednjeg daha nastupao je i maestro Zorić u biogradskom KUD-u Kralj Tomislav, s kojim je ostvario mnogobrojne nastupe lokalnog i međunarodnog karaktera. U svom programu njegovao je izvorne skladbe biogradskog kraja i dalmatinski, tradicionalni mediteranski narodni melos.

Maestro Andrija Zorić i Niko Došen: Nastup ispred Zavičajnog muzeja Biograd na Moru

Sigurna sam da je maestro Zorić na nebu formirao neki anđeoski sastav i da anđeli nebeski sada rado zapjevaju s njime, kao što smo nekad i mi. Počivao u miru.

Biograd na Moru izgubio je velikog čovjeka, a KUD Kralj Tomislav i svog vodećeg člana.

Amaterski video prikazuje nastup KUD-a Kralj Tomislav na 14. Večeri KUD-ova Hrvatske u Stankovcima, 10. kolovoza 2014. godine.  Nije ovo najbolje izdanje nastupa KUD-a, ali trenutno je jedino što sam pronašla na YouTube-u:

Naslovna fotografija je iz privatnog albuma Zorićeve supruge Mirjane.

Posljednji ispraćaj maestra Andrije Zorića bio je u petak, 6. ožujka 2020. godine u 15 sati na Gradskom groblju u Biogradu na Moru.

„Rijetko se viđa tolika sreća kakvom je on zračio dok je bija za instrumentom. Živija je za glazbu i živio glazbu. Sa žarom u očima nastoja je prinit svoje znanje o glazbi svaki put kad bi mu se za to ukazala prilika…Tako je živija i kročija kroz život. Uvik samo pozitivan, nikad bolestan…“, dio je emotivnog oproštaja  maestrove unuke.

Maestro Zorić ispraćen je uz vojne počasti, emotivnim nekrologom te s pjesmom „Soline“, najpoznatijom i najstarijom pjesmom o Biogradu koju je izveo KUD „Kralj Tomislav“. I Gradska glazba Biograd se od svog višegodišnjeg kapelnika oprostila glazbom za koju je maestro živio cijeli svoj život.

Prva javna izvedba pjesme “Soline” u Biogradu na Moru bez našeg maestra :'(