Ante Fuzul: „Po socijalnim pravima i davanjima „Bijagrad“ nije prvi ni u županiji, a kamo li u državi“

Vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ante Fuzul poslao je priopćenje za medije nezavisne liste “Bnm u srcu”, koje pokriva temu “socijalne osjetljivosti” u “Bijagradu”, potaknuto pisanjem jednog dnevnog lista. Na Anteni Zadar ovo priopćenje može se pronaći pod naslovom “Fuzul: „Po socijalnim pravima i davanjima „Bijagrad“ nije prvi ni u županiji, a kamo li u državi“, na portalu 057info.hr „Bijagrad“ – stranački bilten, a ne novinarski uradak” itd.

Priopćenje penosimo u cijelosti:

– Čitajući prošli tjedan jedan naš dnevni list nisam mogao, a da se ne zapitam, u kojem to ja raju živim, posebice kad vidim koja je to socijalna osjetljivost i briga o svemu i svačemu. A teme nisu nimalo bezazlene i govore o brizi o prošlosti i budućnosti našeg napaćenog „Bijagrada”. Prosvijetlilo me kao da čitam stranački bilten, a ne novinske uratke.

Prvo mi je upalo u oko to da se gradski Crveni križ sprema prevoziti starije osobe po programu „Pozovi i Crveni križ te vozi”. Hvale vrijedan projekt, no, ja se sjećam kako smo prošle godine na svečanoj sjednici pompozno kao grad preko gradonačelnika, a kako drugačije, kupili i predali električni automobil vrijedan 200.000 kn udruzi Volonter koja je trebala raditi to isto. Kako u zadnje vrijeme vidim da se navedenim vozilom voze uglavnom djelatnici gradske uprave ne mogu a da se ne zapitam, da li su ti djelatnici članovi udruge Volonter te me zanima koliko su ljudi prevezli u ovih nešto više od godine dana. Vjerujem da se to može utvrditi uvidom u putne radne listove, ako su vođeni. Ili je možda razlog to što se u gradsku upravu zaposlila predsjednica te udruge, pa je donijela gradskoj upravi kao miraz isti taj poklonjeni automobil.

Nakon toga se moram dotaknuti nedavne podjele božićnica za umirovljenike koja se provodi već dvije godine te je ove godine bila malo masovnija nego prošle godine. Kako je do toga došlo. Naime, Odlukom je bilo propisano da se zahtjevi predaju u roku od 25. studenoga 2020. godine do 21. prosinca 2020. godine. Jedan od uvjeta je bio da oni koji predaju zahtjev nemaju dospjelih dugovanja prema gradu i gradskim firmama kojima je grad osnivač. No, zbog iznimnog interesa, nastavilo se sa zaprimanjem zahtjeva i poslije tog roka, ali bez donošenja nove odluke, pa se tako moglo podnijeti zahtjev i poslije nove godine, čak do 20.01.2021. godine, nakon čega su vršene isplate. No, za 2019. godinu isplaćeno svega 10-ak „božićnica”, a 2020. godine skoro 270 „božićnica”. Nije samo jasno da li je novac koji je trebao doći na račun umirovljeniku, uopće otišao njemu, ili je poslužio za podmirenje duga, od kojih su neki već odavno u zastari. No, piše se da ste dobili božićnicu, pa bilo vam pravo ili krivo, iako ste bili dužni i niste imali po odluci pravo. Ipak su izbori pred vratima, pa treba pokazati samilosno lice prije izbora, a poslije izbora mogu krenuti i ovrhe.

I sad ono najvažnije. Nedavno je objavljeno da je grad Biograd prvi po stipendijama za studente i to ako se uzme u obzir isplaćeni iznos u odnosu na broj stanovnika. Možda po tome i jesmo u vrhu. No, po tim socijalnim pravima i davanjima nismo prvi ni u županiji, a kamoli u državi. Zašto to govorim, pa evo dva primjera. Prvi je Obrovac, mali gradić naše županije, koji svojim studentima daje stipendije u visini od 600 do 1600 kn ovisno o prosjeku ocjena iz prethodne školske godine, a Biograd daje 700 kn neovisno o prosjeku ocjena (Biograd isplati u 3 navrata, iako je predviđena mjesečna isplata). Drugi primjer je Vir, a po svojim izdacima za socijalu svijetli primjer u našoj županiji. Vir svakom studentu isplaćuje stipendiju od 1500 kn mjesečno, a ako je u pitanju odlikaš isplata je 2000 kn mjesečno.

No, tu priča ne staje, jer Vir daje iznos od 2500 kn za školske potrepštine, pomogao je 883 osobe s po 1000 kn, a za novorođenu djecu Vir ima od 11.000 kn za prvo do 176.000 kn za peto dijete rođeno u obitelji. Biograd nije ni blizu tome, pa toliko o toj socijalnoj osjetljivosti.

Prije skoro 2,5 godine ta po medijima socijalno osjetljiva javna osoba ukinula je i popust na komunalni doprinos za gradnju prve nekretnine na području grada kakav imaju sve općine i gradovi u okruženju. Popust se odnosio na stanovnike koji imaju najmanje 10 godina prebivalište u gradu Biogradu. Dakle, svoje stanovnike smo doveli u situaciju da plaćaju enormne komunalne doprinose za prvu nekretninu. Kao vijećnik sam par mjeseci nakon ukidanja, dakle, prije skoro 2 godine dostavio prijedlog izmjene odluke s prijedlogom za povrat popusta, no „socijalno osjetljivi gradonačelnik” do dana današnjeg nije taj akt uvrstio u proceduru, niti se udostojio odgovoriti. No, prema „biltenu”, koji slijepo prenosi sve što se izjavi, bez potrebe da se provjeri navedene činjenice, imamo socijalno najosjetljivijeg gradonačelnika. Da, a onda je svizac zamotao čokoladu.

Ivan Knez i Ante Fuzul Foto: Grad Biograd na Moru

Izvor: Zadarski internetski portali 057info.hr i AntenaZadar.hr