Tkon ima što Biograd nema: Svečano u Tkonu otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine

Općina Tkon proslavila je svoj dan i blagdan svetog Benedikta, sveca zaštitnika Općine. Prigodom otvorenja novog Interpretacijskog centra pomorske baštine u Tkonu Kunjanima, Ugrincima, prijateljima pomorske baštine, gostima, partnerima u projektu i ostalim uzvanicima, obratio se biranim riječima Anđelo Palaškov, načelnik Općine Tkon.

„Dočekali smo dan kada uranjamo u prošlost i neke davne, pomalo zaboravljene priče, kada spominjemo i dičimo se liku i djelu sasvim običnog, ali velikog čovjeka, pomorca, ribara, kalafata, težaka, prababa i pradjedova, naših baba i didova koji više nisu s nama, ali koje smo oživjeli kroz ovu priču o pomorskoj, etnološkoj i kulturnoj baštini Općine Tkon.“, započeo je svoj nadahnuti govor Anđelo Palaškov, načelnik Općine Tkon, i nastavio:

„Priča je to ispričana od samih žitelja, slagalica sačinjena od prikupljenih fotografija, škrinja napunjena od predmeta iz konoba, podruma i nekih zamračenih, prašnjavih i najskrovitijih kutaka i ladica koje su kroz projekt Arca Adriatica dočekale svjetlo dana i postale dio ovog Centra.“

Neumorna biogradsko-kunska pučka pjesnikinja podrijetlom iz Tkona, između ostalog nagrađivana i priznata u svome rodnom kraju, svečanom ugođaju pridonijela je najbolje što zna, svojim stihovima:

„Zaštita, promocija i valorizacija jadranske pomorske baštine“, projekt je prekogranične suradnje Hrvatska-Italija Interreg 2014-2020, u kojem je Općina Tkon sudjelovala kao jedan od 9 projektnih partnera i to vodećem partneru projekta Primorsko-goranskoj županiji. Tako su na hrvatskoj strani sudjelovali Općina Malinska Dubasnica, koju ovom prigodom posebno pozdravljamo jer su njeni predstavnici danas među nama, zatim Turistička zajednica Kvarnera, udruga Batana iz Rovinja i 5 talijanskih partnera“, rekao je načelnik Palaškov te istaknuo:

„Projekt Arca Adriatica počiva na neiscrpnom materijalnom i nematerijalnom naslijeđu života uz more na obje strane Jadrana, na njegovoj raznolikosti, povezanosti, sličnosti i različitosti. Krajnji cilj projekta bio je objediniti sve partnere u jednu integralnu prekograničnu turističku destinaciju koja će se zajedničkom suradnjom i stalnom međusobnom komunikacijom predstaviti na globalnom turističkom tržištu.“

Tkon ima aktivnu Kulturno umjetničku udrugu Kunjka koja predano brine o ostavštini otoka Pašmana i nastoji sačuvati sve materijalne i duhovne tragove svojih otočnih predaka štiteći tradiciju i običaje ovoga kraja od zaborava, što su pokazali i ovdje svojim nastupom, pjesmom, plesom i izlagačkim štandom, a klapa Školji klapskom pjesmom.

 

Načelnik Palaškov je podsjetio kako bogato pomorsko i pomoračko iskustvo Tkona i otoka Pašmana do sada nije okupljeno ili predstavljeno na jednom mjestu. Posebna trajna vrijednost sudjelovanja Općine Tkon u ovom projektu rezultirala je uspostavljanjem stalnog interpretacijskog centra, svojevrsnog muzeja/galerije/žive radionice koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima ne samo okupljati, aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, nego i predstavljati konkretan sadržaj vrijedan svake pažnje svakog posjetitelja, istaknuo je.

Na kraju se načelnik Palaškov zahvalio aktivnom sudjelovanju mještana Općine Tkon, bez kojih ovaj postav ne bi bio moguć, također i Zavičajnom muzeju Biograd na Moru čiji je ravnatelj Draženko Samardžić ondje bio i osobno nazočan, zajedno s predstavnicima Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

„Nesebično su nam na raspolaganje dali više od 100 predmeta koji su sad dostupni oku svakog posjetitelja koji dođe u Centar, ali i preko zajedničke baze podataka na internetskim stranicama.“, završio je svoj govor načelnik Palaškov.

Pogledajte video s fotografijama svečanosti otvorenja:

Podsjetimo, Interpretacijski centar pomorstva i ribarstva u Biogradu na Moru još je u povojima i najavljen je još prije godinu, dvije godine po principima ću, ćemo, biće, miljoni, ovo, ono, a radit će se na Narodnom trgu, u oronuloj zgradi u kojoj sučasne sestre iz Skradina prije 82 godine, 1. rujna 1938., na poziv tadašnje općinskih vlasti Biograda otvorile dječji vrtić pod nazivom “Kuća Božje Providnosti”.

Tema maritimne baštine predstavljat će se u Biogradu na Moru kroz tri elementa – ribarstvo, pomorstvo i tradicionalnu brodogradnju, kako je najavljeno u sljedećim videima:

U kunski Interpretacijski centar pomorske baštine zavirili smo još ove zime i bili oduševljeni, predstavili smo ga našim čitateljima tekstualno i videom: