„Belvederci“ na završnoj konferenciji projekta „Podzemni gradu srcu Velebita“

Mario Štampalija, tajnik Planinarskog društva Belveder iz Biograda na Moru, kolega Mario Kahlina i moja malenkost iz ovog društva, nazočili smo danas završnoj konferenciji projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području“.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica provela je EU projekt „Podzemni grad u srcu Velebita“ zajedno s partnerima: Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Klasterom za eko-društvene inovacije CEDRA Split.

Konferencija Javne ustanove Nacionalni park Paklenica održana je u Posjetiteljskom centru „Podzemni grad Paklenice“ u NP Paklenica povodom dovršenja i posljednje faze uređenja ovog prezentacijskog centra u kanjonu Velike Paklenice.

„Belvederci“ su tako imali čast prije svih zaviriti u novouređeni prostor, nekada tajne podzemne tunele izdubljene prije 70-ak godina, danas u potpunosti uređen za posjetitelje i prema najavama: od idućeg tjedna ponovno će se otvoriti za širu javnost!

„Na jedan suvremen način, istovremeno i atraktivan, promovira se prirodna baština, posjetitelji ovdje mogu saznati informacije o prvim penjačima u Paklenici i radu HGSS-a.“, rekao je Štampalija.

Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“ središnja je infrastruktura za posjetitelje parka. Inovativnom, atraktivnom i edukativnom izložbom donosi jedinstvenu i najopsežniju interpretaciju i prezentaciju planine Velebit, predstavljajući njegove prirodne fenomene i povijest života ljudi na ovim prostorima te atraktivni svjetlosni tunel. Kreativno osmišljenim i jedinstvenim rekreativnim i edukativnim sadržajima ustoličuje Paklenicu kao najznačajnije penjačko središte u ovom dijelu Europe, a odaje priznanje i jednoj od najpožrtvovnijih i najplemenitijih organizacija na ovim prostorima – Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Na konferenciji je Natalija Andačić, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, dojmljivo govorila i o tome kako je u sklopu ovog projekta provedeno niz aktivnosti zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj prikladnih oblika turizma za podvelebitsko područje te je nabavljena i vrijedna oprema za potrebe spašavanja i održan niz edukacija u svrhu podizanja kapaciteta. Spomenula je kako je u sklopu projekta izgrađena atraktivna posjetiteljska infrastruktura i povećana sigurnost posjetitelja. U starim vojnim tunelima uređen je posjetiteljski centar i pristupna staza od parkirališta do ulaza te je nabavljen električni turistički vlak s dvije prikolice.

Osim ravnateljice uzvanicima su se obratili: Josip Granić- pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Aleksandra Čilić- načelnica Sektora zaštite okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nikolina Tkalčec- v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Šime Vicković- zamjenik župana Zadarske županije te Igor Kreitmeyer-ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nakon toga je uslijedila projekcija filma Povijest penjanja u Paklenici, te za kraj obilazak posjetiteljskog centra.

Projekt je sufinancirala  Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 33,9 milijuna kuna od čega je 19.4 milijuna kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.