Cvijeće i svijeće za heroje: Obilježena 30-a obljetnica pogibije Hrvoja Jeličića iz Biograda na Moru i Danijela Mandića iz Turnja

U Biogradu na Moru, Turnju i Smrdelju u Zemuniku Donjem u srijedu, 5. siječnja 2021. godine, obilježena je 30-a obljetnica pogibije Hrvoja Jeličića iz Biograda na Moru i Danijela Mandića iz Turnja.

Sjećanje na heroje započelo je u Biogradu na Moru kada su predstavnici Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90-91. na grobu Hrvoja Jeličića odali počast biogradskom heroju, sinu Anke i pokojnog Kažimira.

Zatim su se uputili u Turanj gdje su se priključili rodbini, prijateljima i suborcima poginulih Hrvoja i Mandića, predstavnicima Općine Sveti Filip i Jakov i načelniku Općine Zoranu Pelicariću i mještanima Turnja te su kod križa na šetnici, spomeniku Danijelu Mandiću, položeni cvjetni aranžmani i upaljene svijeće. Također su i na grobu Danijelu Mandiću u Turnju položeni vijenci i upaljene svijeće uz kratku molitvu odrješenja i blagoslov za pokojnog turanjskog heroja.

U Smrdelju, mjestu pogibije Hrvoja i Mandića, dvojice prijatelja i suboraca, dočekali su ih predstavnici Općine Zemunik Donji i načelnik Općine Ivica Šarić, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Između ostalih članova udruga skupu su nazočili Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije, Željko Fabijan, predsjednik Udruge Samostalna satnija Zemunik, Tomislav Božić, predsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90-91.

Na mjestu pogibije Hrvoja Jeličića je granitna spomen ploča na kojoj uz osobne podatke ime i prezime, godinu rođenja 1969. i godinu smrti 1992. piše: „OVDJE JE DOMOVINI ŽIVOT POKLONIO VELIKI DOMOLJUB HRVOJE JELIČIĆ, BOG GA OBDARIO VJEČNOM SLAVOM“. Mladi Hrvoje Jeličić na tom mjestu pogođen je metkom iz neprijateljske zasjede samo dan nakon sklopljenog Sarajevskog primirja, 4. siječnja 1992. godine. Spomen ploča se nalazi na zidu dvorišne ograde i ispred nje postolje i vaza u koju svaki prolaznik može položiti cvijet heroju.

Nešto dalje, otprilike 150 m od ovoga mjesta uza zid stare kamene kuće naslonjeno je postolje i na postolju stoji još jedna  granitna ploča koja svjedoči o najvećoj ljudskoj žrtvi za Domovinu. Na ploči su slova pretočena u riječi: „OVDJE JE ŽIVOT POKLONIO HRVATSKOJ DOMOVINI NJEZIN ZALJUBLJENIK I VOJNIK DANIJEL MANDIĆ 1970 – 5.1.1992. BOG GA OBDARIO VJEČNOM SLAVOM“. Ploča je postavljena 1. listopada 1995. godine, o čemu govori natpis u dnu. Turanjac Danijel Mandić, mladić na pragu života, pomorski nautičar, vaterpolist turanjske Croatije, sin Bernarde i Davora, Hrvojev suborac i najbolji prijatelj, poginuo je dan poslije Hrvoja, 5. siječnja 1992. godine tako što je tijekom obilaska sela naletio na poteznu minu. Na samom početku 1992. godine dvojica najboljih prijatelja i suboraca zajedno su otišli u smrt.

Svijeće i vijenci položeni su i u Zemuniku Donjem kod spomenika uz crkvu Kraljice mira, Kraljice Hrvata, svim poginulim braniteljima u obrani istoimene Općine u sastavu istoimenog naselja Zemunik Donji, te naselja Zemunik Gornji i Smoković.

Ovo je jedanaesta godina za redom u kojoj Turanjci u Zemuniku organizirano odaju počast svom sumještaninu, hrvatskom vitezu Danijelu, ujedno i njegovom suborcu, hrvatskom vitezu Hrvoju iz Biograda na Moru. Donedavno iz Biograda na Moru, osim majke, sestre, brata i nećaka malo tko došao pokloniti žrtvi Hrvoja Jeličića. Na 30.-u obljetnicu bilo je iz Biograda na Moru onih koji neće zaboraviti heroje, a to su članovi najmlađe braniteljske udruge: Udruge dragovoljaca ZNG-a i MUP-a 90. – 91. na čelu s predsjednikom Tomislavom Božićem, i nekoliko Biogradaca u vlastitom aranžmanu. Ante Jeličić, Hrvojev brat, ispred obitelji poginulog hrvatskog branitelja zahvalio je svima koji su na 30.-u obljetnicu nazočili tužnom sjećanju na poginule hrvatske vitezove.