Vjetar s Dinare otpuhao Željka Birkića i Ivana Pikunića na prvo mjesto u „Kraljevskoj utrci – Knin 2020.“

Jedna od najljepših i najatraktivnijih cross utrka u Hrvatskoj, „Kraljevska utrka – Knin 2020“, održala se u subotu, 29. kolovoza 2020. godine u  gradu Kninu. Iz AŠK Rogova u Svetom Filip i Jakovu ondje su imali svoje predstavnike, štoviše, pobjednike. To su naši – kninskim kraljevskim medaljama  za prvo mjesto okrunjeni šampioni – Željko Birkić iz Biograda na Moru i Ivan Pikunić iz Svetog Filip i Jakova.

Kninska utrka podijeljena je bila na dvije utrke: kraću koja je iznosila 6 kilometara i dužu koja je iznosila 19 kilometara. Oni su pobijedili u kraćoj.

Start kraće utrke bio je kod izvora rijeke Krke, slapa Krčića te se utrka nastavljala pored Burumskog jezera niz tok rijeke Krke. Kod sastavka s rijekom Kosovčicom naši junaci došli su do arheološkog lokaliteta Kapitul, gdje je nekoć postojala kninska katedrala. Katedrala je sagrađena 1 203. godine, a u prvom stoljeću je, prema riječima organizatora, bila ispostava rimskih legija i kohorti iz logora u Burhumu. Preko Atlagića mosta utrčali su u staru gradsku jezgru koja strmim usponom – najstarijom gradskom komunikacijom, povezuje i Loredanova vrata, jedina očuvana gradska vrata iz osmanskog razdoblja, nazvana po prvom mletačkom upravitelju Knina – Antoniu Loredanu. Posljednji i najstrmiji njihov uspon završio je na Kninskoj tvrđavi koja je današnji izgled dobila nakon opsežne mletačke obnove i rekonstrukcije. Mletačka uprava je, naime, tvrđavu u potpunosti osuvremenila te je prilagodila topničkom načinu ratovanja. Tvrđava se, tako, sastoji od tri zasebno utvrđene cjeline: sjevernog (Kaštel Knin), srednjeg (Kaštel Lab) i južnog dijela (Belvedere).

Na Kninskoj tvrđavi naši su junaci okrunjeni medaljama za osvojeno prvo mjesto 🙂

„U kraljevskom gradu Kninu kraljevska utrka na 6 km,uz pomoć vitra sa Dinare😄otpuva mene i Ivan Pikunić na prvo misto..Više trail nego cestovna utrka,sa završnim usponom od 1km na Kninsku tvrđavu,od starta do cilja zajedno u vodstvu, zajedno i ušli u cilj, ne znam samo di je organizator vidija moju prednost od 1(jedne)😕 stotinke,nebitno,bitno da AŠK”Rogovo”Sv.Filipjakov ima prva dva mista 🏃✌💪😄“, komentirao je Željko Birkić svoj uspjeh, uspjeh svog kolege i uspjeh kluba kojemu pripada.

Online rezultate „Kraljevske utrke – Knin 2020“, čiji su organizatori Grad Knin, TZG Knina, udruga Zvonimir i tvrtka Run Croatia, pogledajte ovdje: https://www.protime.si/dogodek/lidl-kraljevska-utrka-knin/

Možda je Pikunić bio drugi, stotinku sekunde sporiji, ali obojica su za nas prvaci. Bravo majstori!