Vrata o’ sela – povijesna znamenitost Biograda na Moru

Biograd na Moru nekada je bio krunidbeni grad hrvatskih kraljeva.Svoj najveći procvat ovaj grad doživio je kao prijestolnica hrvatskih srednjovjekovnih vladara.

Biograd je bogat poviješću iz koje zrcale kršćanske sakralne građevine, Župna crkva Sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva Sv. Ante (XIII. st.), crkva Sv. Roka (XVI.st.). Od drevnih biogradskih zdanja samo je bazilika Sv. Ivana (XI. st. ) preživjela mletačko rušenje Biograda u godini 1125. Na obližnjem Pašmanu još stoji 800 godina star benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana (1128. god.) i franjevački samostan Sv. Dujma iz XVI. st…

Između brojnih povijesnih znamenitosti kojima obiluje ovaj grad, služeći se mrežnim stranicama TZG Biograda na Moru ovom prigodom otkrit ćemo vam nešto više o djeliću povijesti Biograda na Moru koja je povezana uz „Vrata o’ sela“.

„Vrata o’ sela“ naziv je za mjesto gdje je nekad bio ulaz u srednjovjekovni grad, a od XVI. do kraja XIX. stoljeća ulaz u utvrđeno selo.

Biograd je nakon mletačkog razdoblja 1125 godine bio skromno naselje koje se obnavljalo tijekom XVI. stoljeća i tada je bio opasan obrambenim zidom prema kopnu i Jazu s tri pravokutne i jednom peterokutnom kulom. Iznad polukružnih vrata nalazio se grb i natpis Alviža Grimanija, generalnog providura Dalmacije i Albanije. Natpis spominje obnovu Biograda krajem XVI. stoljeća:

ALOYSIUS (Grimani)
DALMATIAE ET (Albaniae provisor generalis)
ANTIQUA (moenia urbis)
RESTA (uravit)
ANNO DOMINI 1573 – 1575

ALVIŽO GRIMANI
GENERALNI PROVIDURU DALMACIJI I ALBANIJI
STARE GRADSKE ZIDINE OBNOVI GODINE GOSPODNJE 1573 – 1575

Prilikom zaštitnog arheološkog istraživanja 2008. godine pronađeni su ostatci zidova i vrata, svakako vrijedni za razgledavanje.

Protekle zime, povodom  obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča i turističkog razgledavanja Biograda na Moru, 22. veljače 2020. godine, Lari Barani, vlasnik pizzerije Cocolino u Ulici kraljice Jelene na broju 22, ljubazno nam je pokazao staru fotografiju koja čuva tajnu o mjestu zvanom „Vrata o’ sela“.

Prema fotografijama nastalima u veljači možete pojmiti gdje je točno locirano to mjesto, a originalnu staru fotografiju vidjeti u prostoru pizzerije Cocolino.

Nakon turističkog obilaska Biograda na Moru u veljači 2020. sa snimljenim fotografijama kreirali smo video slideshow i objavili ga na YouTube kanalu: