U padu aviona kod Biljana Donjih smrtno stradala dvojica pripadnika HRZ

Mediji su u četvrtak, 7. svibnja 2020. godine,  izvijestili kako je u blizini obiteljskih kuća u Biljanima Donjim kod Benkovca oko 16 sati pao vojni školski avion ZLIN, broj 403, iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prema prvim neslužbenim informacijama u tome su avionu na redovnom obučnom letu bili dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: kadet i instruktor.

Iz PU zadarske su obavijestili kako je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 16.02 sati zaprimljena dojava da je u mjestu Biljane Donje pao avion.

– Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeni su policijski službenici, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe. Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama ćemo blagovremeno obavijestiti javnost, istaknuli su iz PU zadarske.

U međuvremenu su na društvene mreže stigle fotografije s mjesta nesreće, gdje se jasno vidi kako je prednji dio aviona u potpunosti izgorio. Srušio se stotinjak metara od Doma za starije Ivan Pavao II u kojem je smješteno 90 korisnika.

Na mjesto nesretnog događaja upućene su nadležne službe, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

Prvi su na mjesto nesreće stigli vatrogasci iz JVP Benkovac koji su ugasili požar na avionu, a u ispomoć im je stiglo tehničko vozilo s posadom iz JVP Zadar, potvrdio je Luka Erstić, vatrogasni zapovjednik.

Iz MORH-a su potom i službeno potvrdili da se radi o njihovom zrakoplovu Zlin oznake 403 te da su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Više su o nesreći govorili na konferenciji za medije održanoj u 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas, u četvrtak, 7. svibnja 2020. s početkom u 19,45 sati.

Na konferenciji za medije objavljen je identitet poginulih: U avionu su bili najmlađi kadet „Krila Oluje“ Marko Novković i kadet Luka Jagetić. Damir Krstićević podnio je ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske.

Izražavamo sućut obitelji poginulih hrvatskih pilota i njihovim kolegama u HRZ.