Glazbena čestitka: Drage majke, sretan vam Majčin dan!!!

Drage majke i sve koje se tako osjećaju, danas je vaš dan, od srca vam želimo sretan Majčin dan!

Svake druge nedjelje u svibnju obilježavamo Majčin dan. Obilježavanjem Majčinog dana barem jedan dan u godini odajemo zahvalnost našim majkama na bezuvjetnoj ljubavi i brizi koju nam nesebično daruju kroz cijeli svoj život.

Sve je ovo započelo početkom prošlog stoljeća tj. 1908. godine, kada je Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis, u gradiću Grafton u Zapadnoj Virginiji na drugu godišnjicu smrti njezine majke Anne Marie Jarvis u lokalnoj crkvi podijelila bijele karanfile drugim majkama i ženama i na taj način izrazila ljubav prema preminuloj majci.

Nakon toga posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, a već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan. Njezin se rad konačno isplatio 1914. godine, kad je predsjednik Woodrow Wilson potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.

U Hrvatskoj je ovaj dan danas prihvaćen i slavi se, baš kao i u većini zemalja Europe i svijeta, dok je u bivšoj Jugoslaviji bio odbačen kao „reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta“. Unatoč tomu, i tada su nastajale jedne od najljepših pjesama posvećenih majkama, sve odreda evergrini, koje i danas rado slušamo.

Pa poslušajmo prigodno i danas neke od njih…