Visoka zagađenost zraka; najgore na zadarskom području

Indeks kvalitete zraka na priobalju, posebno na zadarskom i šibenskom području pokazuje visok stupanj zagađenosti. U ovim trenucima u Polači je zabilježeno 173, a na Dugom otoku 167 mikrograma letećih čestica po kubnom metru, što je trenutno najzagađeniji zrak u Hrvatskoj. Prema riječima načelnice Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a, Clee Kosanović koncentracija lebdećih čestica ne bi smjela prijeći 50 mikrograma po kubnom metru. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je kazao kako je sitacija s onečišćenjem puno bolja nego jučer.

–  Jučer smo zabilježili onečišćenje vrlo malim česticama koje mogu ući u krvotok. Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularna oštećenja. Radi se o prekograničnom onečišćenju. Te čestice mogu dugo letjeti. Ovo je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučer je bilo kritično, danas je situacija puno bolja, no i dalje stoji preporuka da ne idemo van, da se ne obavljaju aktivnosti na otvorenom prostoru dok te čestice ne odnese zrak – izjavio je Capak.

Otkriveno otkud stiže zagađenje

Riječ je o česticama pustinjskog pijeska koje su uslijed jakih istočnih strujanja pristigle iz daleke Karakumske pustinje u središnjoj Aziji. Pustinja ja površine 350.000 km2, a zauzima 70 % površine Turkmenistana. Udaljenost od Hrvatske je veća od 3.500 km. U vrijeme visokog zagađenja, stanovnicima preporučuju boravak u zatvorenom. Intenzivnu tjelesnu aktivnost na otvorenom posebno trebaju izbjegavati odrasli i djeca s plućnim bolestima, odrasli s bolestima srca i starije osobe, piše Istramet i poručuje da ne treba dizati dodatnu paniku jer se radi o sasvim normalnoj, prirodnoj pojavi!

Isto poručuje i meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar koja kaže: “Ne brinite se. To je samo pustinjski pijesak, nije donio i skakavce.  EDIT: vidim da je malo krivo shvaćen moj post, pa dodajem… jasno da je udisanje ovakvih čestica opasno, nisam ni mislila reći da nije! Samo smo svi još uvijek od stresom od raznih doomsday scenarija pa je prva pomisao Zagrepčana jučer prijepodne bila da je riječ o još jednoj od pojavnosti kataklizme i da je povezana s potresom. (Ja prva, jer se moj dom dobrim dijelom smrvio u prašinu)”, poručuje Mazzocco Drvar.

Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

Izvor: Morski.hr

Fotografije: Zadarska županija