U Biogradu na Moru započela obnova zgrade “stara škola”

Zgrada stare škole nalazi se u Biogradu na Moru na atraktivnoj lokaciji, vrlo eksponiranoj i frekventnoj, u samom gradskom centru i nama naočigled propadala je već desetljećima. Stoga posebno veseli činjenica da će uskoro biti u potpunosti obnovljena, u to smo uvjereni nakon što smo danas ugledali prve radnike oko zgrade.

Ta je stara katnica s potkrovljem položena uz glavnu prometnicu koja vodi na obalu, etažirana je tako da građevina ima podrum, prizemljem kat i potkrovlje. Zgrada je preventivno zaštićeno kulturno dobro i profana graditeljska baština Biograda na Moru. Obnova zdanja teći će stoga pod budnim okom struke.

Zbog potrebe unaprjeđenja školstva zgrada se počela graditi 1905. godine zaslugom načelnika Huberta Borellija i predsjednika Općine Roka Pelicarića. Zgrada je dovršena 1906. godine te je potom započela školska nastava, dok je već 1911. godine zatražena njena adaptacija.

Novootvorena mješovita pučka škola imala je tri odjeljenja. Osnovna škola u ovoj zgradi djelovala je do izgradnje nove krajem 1967. godine.

Zanimljiva je činjenica da je škola još u ono vrijeme imala parkete i sustav ventilacije, što ju je svrstalo u jednu od modernijih škola na području banovine Dalmacije.

Nakon navedenog razdoblja u zgradi su djelovali razni uredi, na primjer Ured za katastar, Centar za socijalnu skrb, Ured za prostorno uređenje, Ured za graditeljstvo, Crveni križ,  i još neka druga općinska tijela.

Glavne tlocrtne dimenzije ove zgrade su 27×7,7 m te dvorišnog istaka koji ima dimenzije 4,55×3.33 + 3×3,84 m. Visina vijenca zgrade je 9,45 m, visina do sljemena je 11,75 m. Zgrada ima krov na četiri vode koji je prekriven kupom kanalicom. Glavni ulaz kojim se pristupa kamenim stubištem s nogostupa je na zapadnom pročelju. Na glavnom ulazu su drvene vratnice skromnih historicističkih i secesijskih oblika, isto tako doprozornici na pročelju su ukrašeni skromnim dekoracijama u žbuki koje su nalik arhitravnim zgradama.

Nakon obnove zgrada ukupne građevinske površine od 1 085 četvronih metara, maksimalnog kapaciteta od 180 ljudi i s 15 parkirnih mjesta predstavljat će temeljni infrastrukturni objekt projekta Biosfera – Centar za održivi turizam tj. mjesto za promociju svega što ovaj projekt ima za ponuditi. Prije svega, odnosi se to na  turističke proizvode koji će uključivati aktivni, kulturni ili gastro turizam s ciljem postanka Biograda na Moru i okolice globalno prepoznatljivom destinacijom aktivnog turizma.

Više o samom projektu Biosfera pročitajte na Mišulićevom B-portalu.