Iznenada preminuo Andrija Zorić: Adio maestro!

 

Kad sam otvorila svoj Facebook profil, nisam mogla vjerovati svojim očima da ovog velikog čovjeka više nema. Njegova kćer Natalija objavila je fotografiju svoga oca, blago nasmiješenog Andrije Zorića, uz jednu rečenicu:

„E, moj tata, otišao si kako si htio, iznenada i s osmijehom na usnama.“

Ovo je nažalost pouzdana i tužna vijest o tome da našeg biogradskog maestra od danas više nema, baš na dan kad smo na našoj stranici obilježili i godišnjicu smrti Tomislava Ivčića.

Uz iskrenu sućut cijeloj njegovoj ožalošćenoj obitelji, ovom prigodom sjetit ćemo se ovog rođenog Biogradca, koji je bio i dijete Biogradske glazbe i oprostiti se s njime.

Andrija Zorić rodio se u Biogradu na Moru 1942. godine. Od malih nogu imao je posebnu sklonost prema glazbi, te se još kao učenik osnovne škole počeo baviti glazbom svirajući tamburicu i klarinet u Biogradskoj glazbi.

Po završetku osnovne škole, 1957. godine, upisao se u srednju Vojnu glazbenu školu u Vukovaru i uspješno je u roku završio 1961. godine.

Nakon završene glazbene škole primljen je u Vojni orkestar u Prizrenu, gdje se usavršava na instrumentima violini i trubi. Nakon rasformiranja ovog orkestra preuzeo je poslove glazbenog instruktora, a formirao je i manji glazbeni orkestar koji je zadovoljavao potrebe vojarne i grada.

Nakon toga biva premješten je u Prištinu, u veliki puhački orkestar, gdje je bio postavljen za prvu trubu, pa je tako nastupao i kao solist na brojnim koncertima. U Prištini je postao i članom velikog Revijskog orkestra Televizije Priština u kojem je također imao mnoge nastupe.

Nakon Prištine biva premješten u Split, u Orkestar ratne mornarice (JRM), gdje je nastupao i kao glazbenik i kao organizator mnogih koncerata. Od samog početka Domovinskog rata u Orkestru ratne mornarice (HRM) nastavlja svoj rad sve do umirovljenja. Umirovljen je u činu satnika Hrvatske vojske.

Nakon umirovljenja i dalje se bavio glazbom, živio je i djelovao u Biogradu na Moru.

Od 17. veljače 1998. do 7. studenog 2001. godine i od 4. lipnja 2002. do 8. rujna 2004. godine bio je kapelnik u Gradskoj glazbi Biograd na Moru.

Nakon toga u KUD-u Kralj Tomislav formira se mandolinski sastav, gdje je maestro Zorić preuzeo vodstvo, osobito u podučavanju mlađih naraštaja vještini sviranja, između ostalih i autoricu ovih nekoliko skromnih redaka posvećenih njemu.

Mandolinski sastav KUD-a Kralj Tomislav u promenadi

Posebno napominjemo da su u ovome sastavu svirali Drago Jelić i preminuli članovi Željko Pezelj gitaru i Željko Repinc harmoniku. Do posljednjeg daha nastupao je i maestro Zorić u biogradskom KUD-u Kralj Tomislav, s kojim je ostvario mnogobrojne nastupe lokalnog i međunarodnog karaktera. U svom programu njegovao je izvorne skladbe biogradskog kraja i dalmatinski, tradicionalni mediteranski narodni melos.

Maestro Andrija Zorić i Niko Došen: Nastup ispred Zavičajnog muzeja Biograd na Moru

Adio maestro Zorić! Sigurna sam da ćete sad formirati neki anđeoski sastav i da će anđeli nebeski sada rado zapjevati s Vama, kao što smo nekad i mi. Počivajte u miru.

Biograd na Moru izgubio je danas velikog čovjeka, a KUD Kralj Tomislav i svog vodećeg člana.

Amaterski video prikazuje nastup KUD-a Kralj Tomislav na 14. Večeri KUD-ova Hrvatske u Stankovcima, 10. kolovoza 2014. godine.  Nije ovo najbolje izdanje nastupa KUD-a, ali trenutno je jedino što sam pronašla na YouTube-u.

Fotografija je iz privatnog albuma Zorićeve supruge Mirjane, kojoj izražavamo iskrenu sućut.

Posljednji ispraćaj maestra Andrije Zorića bit će u petak, 6. ožujka 2020. godine u 15 sati na Gradskom groblju u Biogradu na Moru..