Muzej hrvatskih starina, preteča današnjeg Zavičajnog muzeja Biograd na Moru

Godine 1925. osnovan je u Biogradu na Moru Muzej hrvatskih starina. Bio je smješten u prizemlju općinske zgrade. Služba čuvara starina na širem području biogradske općine i samog muzeja povjerena je Kažimiru Perkoviću, najzaslužnijem za njegovo otvorenje.

Prije osnutka Muzeja postojala je Zbirka kamenih spomenika smještena u podrumu stare Osnovne škole (naslovna fotografija). Zbirka nije bila primjereno opremljena, pa stoga ni otvorena široj javnosti.

Muzej hrvatskih starina u Biogradu prezentirao je uglavnom kamene spomenike i to najvećim dijelom one koje su pronađeni u istraživanjima „Glavice“ s početka 20. stoljeća, koje je vodio don Luka Jelić.

Muzej je sasvim prestao djelovati početkom travnja 1941. godine dolaskom talijanskih fašista u Biograd. O tome piše povjesničar umjetnosti  dr. sc. Cvitko Fisković u članku pod nazivom „Dalmatinski spomenici i okupator“ u izdanju Konzervatorskog zavoda u Splitu iz 1946. godine.

Tako navodi da su Zbirka starina, uglavnom srednjovjekovnih kamenitih ulomaka, talijanski vojnici izbacili iz općinske zgrade. Njezin čuvar Kažimir Perković spasio je zbirku sklonivši je u svoju štalu.

Izvor: Zavičajni muzej Biograd na Moru