Bila sam na četvrtom po redu Susretu braniteljica RH u Solinu i Splitu, evo što sam zabilježila

Pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja RH, Splitsko-dalmatinske županije te gradova Splita i Solina, u subotu, 25. svibnja 2019. godine, održavao se u Solinu i Splitu četvrti godišnji Susret braniteljica RH.

Pozvale su me da im se na ovom susretu pridružim iz Udruga Žene iz Domovinskog rata Zadar, predsjednice Ivane Haberle i ja im se ovim putem iskreno, od srca, zahvaljujem. I skupa s tim ženama, majkama, bakama, braniteljicama, nazočila sam po prvi put na ovom prilično emotivnom događaju koji se ponavlja iz godine u godinu, do sada već četvrti put.

Ovom prigodom imala sam čast upoznati i pozdraviti dr. sc. Ljiljanu Zmijanović, čija je ratna fotografija obogatila izložbu „Žena – majka – ratnica“.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović i moja malenkost

Po povratku dala sam izjavu za Zadarski list, ponešto i sama snimila i zabilježila. Na ovom mjestu želim objasniti i kako je sve to krenulo.

Kako je sve to krenulo?

Prije četiri godine krenula je inicijativa braniteljica iz Slavonije te su se prvi put okupile u Vinkovcima. Poziv je išao od jedne do druge i taj susret ostat će zabilježen u njihovim srcima i sjećanju. Već tada se rodila ideja da susrete organiziraju svake godine u drugom gradu, da pokušamo doći do svih braniteljica bez obzira da li su u nekoj udruzi ili ne. Došle su iz svih krajeva Lijepe naše. Braniteljice VSŽ-e upriličile su 2017. godine i drugi susret braniteljica, a idući susret održan je 2. lipnja 2018. godine u Petrinji. Ovom prigodom u prigradskom naselju Mošćenica otvoren je prvi Trg braniteljica u Hrvatskoj. Tijekom 2018.godine u Petrinji su održane tribine u kojima su sudjelovale braniteljice iz raznih krajeva Hrvatske.

Prekrasan proljetni dan ove godine bio je ispunjen bogatim programom. Braniteljice okupljene u Solinu, položile su vijence i zapalile svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Gospin Otok Solin.

Molitvu za pokojne predvodio je domaći župnik don Ranko Vidović. Nazočnima se kratko obratio i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Kod crkve Gospe od Otoka, na otvorenom, služena je sv. misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje i braniteljice.

Program je nastavljen u Domu Hrvatske vojske u Lori na Poljudu, gdje je postavljena je izložba fotografija iz Domovinskog rata „Žena-majka-ratnica“: autorica Vere Jurčević i postav izložbe Ivana Andrijašević, te održana svečana akademija.

Izložba ratnih fotografija „Žena – majka – ratnica“

Autorica izložbe je Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak grada Petrinje, a postav je u zavičajnoj zbirki Gradac, a evo što o njoj kaže Ivana Andrijašević:

„Izložba ratnih fotografija „Žena – majka – ratnica“ nastala je u potrazi za nepoznatom, ženskom pričom iz Domovinskog rata. Njome autorica izložbe, Vera Jurčević, i sama hrvatska braniteljica, daje glas nečujnim i u društvu nedovoljno priznatim hrvatskim braniteljicama. Naime, iako su se ove junakinje našeg doba rame uz rame borile s muškarcima, njihova uloga u Domovinskom ratu do danas je ostala gotovo nezapažena.

Ova je izložba ratnih fotografija po mnogo čemu zanimljiva. Prvenstveno, zamišljena je kao svojevrsna nedovršena izložba koja se obogaćuje novim fotografijama pri svakom njezinom postavu. Potaknute izložbom u svom mjestu ili gradu, braniteljice često same dostavljaju autorici izložbe nove fotografije te se na taj način metodom snježne grude obogaćuje izložba. Nadalje, autori fotografija izloženih u okviru ove izložbe najčešće nisu profesionalni fotografi ni novinari, već braniteljice i branitelji. Kao rezultat, kvaliteta tih fotografija možda nije najbolja, no kao takva ona bez filtera i uljepšavanja oslikava život u vremenu njihova nastanka – život u doba rata.

Njihove fotografije donose nam priče neznanih hrvatskih junakinja. Pokazuju nam njihove osmijehe u vremenu straha, višestruko zavrnute rukave prevelikih uniformi krojenih za muškarce, nezgrapne i nekoliko brojeva veće vojničke čizme ili neadekvatnu obuću na nogama onih koje nisu bile dovoljno sretne da dobiju svoj par prevelikih čizama. Tek ponekada, u trenucima umora i nesvjesnosti da je ispred njih fotoaparat, na licima im se ispisala zabrinutost – no ne za sebe, već za svoju djecu i obitelji.

Kroz fotografije koje je prikupljala tijekom godina iz privatnih albuma hrvatskih braniteljica i branitelja, autorica izložbe pretvorila je male ljudske priče u velike. Žene s ovih fotografija i njihove priče su vrijedne slušanja, gledanja i divljenja. Zato, zastanimo na trenutak odajmo im zasluženu počast.“

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara otvorio je izložbu ratnih fotografija te nazočio programu. Pozdravljajući brojne braniteljice iz svih krajeva Hrvatske okupljene u Splitu, izrazio je zahvalnost što su čovjekoljublje i domoljublje utkale u neovisnu Hrvatsku.

Između ostalog Opara je rekao: „Ako je trenutak kada treba stati i zahvaliti se svima vama braniteljicama koje ste dale svoju mladost, snagu, a na žalost, brojne i vlastiti život, onda je to ovaj trenutak kada bivamo ponizni i kada ostajemo bez riječi. Tisuće žena, kćeri, majki i sestara branilo je i obranilo našu domovinu. Tu činjenicu valja stalno osvjetljavati i na nju podsjećati… Osim osjećaja ponosa zbog slavne prošlosti, vas zaokuplja i pitanje budućnosti, budućnosti naše djece te budućnosti naše zemlje. Upravo zbog toga od nas na dužnostima tražite, zahtijevajte i inzistirajte da se kao društvo pomaknemo naprijed uz daljnju afirmaciju vaše srčanosti s kojom ste branili Hrvatsku. Vaši ciljevi tada, moraju biti ostvareni sada, danas! To su vrijednosti o kojima nema spora, ni dvojbe…“

U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović skup je pozdravio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić prenio je pozdrave u ime Hrvatskog sabora, a u ime Ministarstva obrane okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli.

Skupina djece i mladih iz KUD-a Karol Wojtyla iz Kaštel Kambelovca izvela je dirljivu predstavu „Brod“ za koju je tekst i režiju potpisala Doris Grgurin, a u spomen poginuloj djeci u napadima na Slavonski Brod.

Za svečanu atmosferu uz lijepe, domoljubne pjesme pobrinule su se članice ženske klape „Neverin“ iz Kaštel Lukšića, a koja je jedna od najtrofejnijih u Hrvatskoj. U klapi pjeva Danijela Matulić, čija je mama naše gore list tj. iz Biograda na Moru, iz obitelji Vidaković.

U ime organizatora okupljenima su se obratili i Bruno Vukić, predsjednik UDVDR – ogranak Splitsko-dalmatinske županije te Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR – Ogranak Splitsko-dalmatinske županije.

„Trnovit je hod žena kroz hrvatsku povijest. Uz radost susreta, sjećanja su i ovog dana bila ispunjena tugom, suzama i ponosom. Zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu i silnom trudu koji su uložili da se ovaj divan dan dogodi – posebno Vesni Boban i Ivani Andrijašević. Ali, sve bi bilo uzaludno da se braniteljice iz čitave Domovine – Vukovara, Vinkovaca, Petrinje, Siska, Karlovca, Slavonskog Broda, Gospića, Zagreba, Rijeke, Varaždina nisu odazvale i došle u poštovanja vrijednom broju…Izašle smo iz sjene, nismo više nevidljive…I zato se već danas radujemo našem novom Susretu dogodine u povijesnom gradu na četiri rijeke – prelijepom Karlovcu…“, napisala je Katica Gašljević Tomić za ps portal ovaj osvrt.

I ja bih još samo nadodala: a poslije toga, 2021. godine i u Zadru.

Jasna Mikas i ja, svijeće za poginule, nestale i umrle braniteljice i branitelje

Kroz redovita godišnja okupljanja braniteljice Republike Hrvatske nastojaje promicati sljedeće ciljeve:

– očuvati trajnu uspomenu na Domovinski rat,
– promicati vrijednosti Domovinskog rata,
– promicati istinu o Domovinskom ratu utemeljenu na činjenicama,
– poticati zajedništvo braniteljske populacije,
– ukazivati na ulogu žena i majki u Domovinskom ratu,
– širiti istinu o braniteljicama danas – predstavljati ih kao žene koje i u miru, kao i u ratu, doprinose svojim zajednicama i domovini,
– omogućiti dostojanstven život braniteljicama i braniteljima,
– potaknuti medije da daju zasluženo mjesto braniteljicama u medijskom prostoru te društvu.

Statistika

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 24.246 žena, odnosno 4,78 posto od ukupnog broja hrvatskih branitelja. Poginulo je njih 110, dok je 1.146 žena uslijed teških ozljeda danas trajni invalidi (Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, 2019). U skladu s iznesenim podatkom, nisu zabilježene ni znatnije razlike u spolnoj strukturi hrvatskih branitelja prema županijama jer se udio žena u braniteljskoj populaciji kreće u rasponu od 2,1% do 8,2%. Najveći udio žena je u Ličko-senjskoj (8,2%), zatim Vukovarsko-srijemskoj (7,3%) i Zadarskoj županiji (6,6%).