U Biogradu se početkom lipnja okupljaju ljubitelji Winnetoua

Duh slavnog Winnetoua ponovno će u lipnju dotaknuti Biograd. Naime i ove godine održat će se Winnetoufeste, tradicionalni susret ljubitelja filmova o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, a snimljenih prema romanima njemačkog pisca Karla Maya.

Uzbudljiv i raznolik izletnički program trajat će tjedan dana tj. od subote 1. lipnja do subote 8. lipnja 2019. godine.

Sudionici će obilaziti mjesta snimanja filmova i najpoznatije lokacije u okolici Biograda na Moru, Zadra, Benkovca, Šibenika i Splita: NP Paklenica, Modrič-Rovanjska, Jasenice, kanjon rijeke Zrmanje, PP Velebit, Tulove grede i prijelaz Prezid, Raštević, PP Vransko jezero, Omiš – rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak i dr.

Neke od navedenih lokacija posebno su izdvojene u video prilogu:

Između mnogih potencijalnih lokacija širom svijeta upravo su navedena područja svojedobno bila odabrana kako bi „glumila“ američki Divlji zapad.

Zajedničkom produkcijom Rialto filmova iz Berlina i Jadran filma iz Zagreba u razdoblju od 1962. do 1968. godine tu je snimljeno ukupno 11 filmova o Winnetou, koji se u Njemačkoj do danas smatraju najgledanijim filmovima svih vremena! Sva ta mjesta u svoj svojoj ljepoti netaknute prirode sačuvana su sve do dana današnjeg i njihov obilazak svim sudionicima predstavlja nezaboravan doživljaj. Iz godine u godinu rado im se vraćaju.

U najavi Winnetou festa za ovu godinu posebno se izdvaja jedno ime: Dunja Rajter, u Njemačkoj vrlo poznata hrvatska glumica i glazbena umjetnica. Rođena je u Našicama 1940. godine.

Glumila je  u čuvenom filmu Winnetou I i njemačkim serijama: Salto Mortale, Großer Mann was nun, Hofkonzert im Hinterhaus, Traumschiff, Almenrausch und Pulverschnee, Tisch und Bett, Roda Roda kao i TV filmu Die Botschafterin.

Kao jedina europska pjevačica nastupila je u američkom TV-Show američkog glumaca i pjevača Harrya Belafontea. Zajedno s njom nastupali su i Paul Newman, Bill Cosby i senator Robert Kennedy.

Za vrijeme, a i nakon Domovinskog rata, angažirana je bila na mnogobrojnim humanitarnim projektima. Naročito je pomagala dječje bolnice u Hrvatskoj. Za svoju humanitarnu aktivnost dobila je orden Kaiser – Augustus. Danas je angažirana na projektima za zaštitu životinja.