U Osijeku predstavljen projekt Likovna kolonija Pakoštane 2018.

Don Jure Zubović, župnik Uznesenja Gospodinovog u Pakoštanima, te Marija Balen i Verica Kovač iz Hrvatske udruge kreativnih amatera, su u petak , 12. travnja, na Kreativnoj riznici, popularizacijskom simpoziju znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije, u Osijeku, predstavljali projekt likovne kolonije u Pakoštanima.

Organizatori su simpozija, koji se po peti put zaredom održava u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji Andizet.

„Kreativna riznica“ je događanje koje promiče i naglašava važnost kulturne i kreativne industrije za cjelokupnu zajednicu, a posebice za akademsku zajednicu i mlađe dobne skupine.

Likovna kolonija Pakoštane 2018. je po svom sadržaju i programu sasvim je  drugačija od uobičajenog te je zaslužila svoje mjesto na ovom, javno otvorenom izlagačima i posjetiteljima, simpoziju koji je u službi društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Projekt je predstavljen kroz jednosatnu radionicu namijenjenu građanima.

Trodevna likovna kolonija „Pakoštane 2018“ po prvi put se održala protekle godine u župi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima na inicijativu župnika don Jure Zubovića koji je i sam slikar i autor brojnih likovnih djela. Voditeljica likovne kolonije je slikarica Marija Balen, dok je organizaciji je značajno pridonijela i Verica Kovač iz Zagreba, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera.

Sudionici kolonije bili su: iz Zagreba Jadranka Milivojević, Branislav Radulović, Mira Šnajder, Erika Tiborc, Biserka Harapin, Katarina Knezović, Kristina Huzak, Verica Kovač, Đurđa Dobrovšak, Bernardica Gujić (Vodice, Zagreb), Marijana Stojanović (Caginec), Janca Šterc (Stupnik), Božidar Škofač (Lekenik), Katica Trumbetaš (Velika Gorica) i Vilena Gašparović (Varaždin). Iz Zadra su Sanela Škunca, Marianna Bulj, Boris Žuža i Milan Ciglar. Zatim, Branko Antunović (Perušić D.), iz Bibinja su Marin Bralić, Anđelka Bralić i Zvonko Bralić Mišo, iz Pakoštana Zrinka Maica, Jože Arzenšek i Mariela Šarić te Darko Lingo iz Njemačke.

Kolonija ima i pedagošku notu jer su u projektu sudjelovala djeca, učenici osnovnih škola u Pakoštanima, Dragama i Vrani. Djeca sudionici kolonije bili su: Ante Lalin, Ivan Bakija, Vice Krpeta, Roko Milovac, Anastazija Golem, Dora Maksan, Nikole Juričin, Lucija Bungur, Ivan Milovac, Vice Mandić, Antonio Pavin, Angelina Golem, Ivana Kruneš i Sara Brković.

Lokacije na kojima je slikalo 27 umjetnika bile su Staro selo koje Pakoštanci zovu Bužak, interijer župne crkve Uzašašća Gospodinova i trg ispred nje, župni dvor i župna dvorana, obližnji otočić Sv. Justine ispred Pakoštana, na kojem se nalazi i crkva Sv. Justine iz 17. st. izgrađena na temeljima još starije crkve, zatim arheološki lokalitet Crkvine te Vransko jezero u Parku prirode.

Polovicom listopada prošle godine sva su djela bila izložena ispred župne crkve u Pakoštanima te su ih mještani razgledavali. Svaki sudionik kolonije i ljudi koji su pomogli u njenoj realizaciji dobili su zahvalnicu organizatora. Sve su slike umjetnika i djece sudionika kolonije bile izložene u Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru u siječnju ove godine u sklopu manifestacije Noć muzeja.