Pred sam Božić preminuo je najpoznatiji hrvatski Djed Mraz, Slobodan Ante Ozretić

Nakon duge i teške bolesti u 74.godini preminuo je Slobodan Ante Ozretić, Santa Super Star Number One, splitski Djed Mraz. Ozretić je bio pomorac, upravitelj stroja koji je obišao 106 država svijeta. Više od 15 godina puštao je svoju prepoznatljivu bijelu bradu, čak ni usred ljeta nije skidao “božićnu” kapu, a jednom je prigodom pojasnio zašto to čini:

„Ni u vrijeme dok sam radio i imao novca na pretek nisam bio sretniji niti zadovoljniji nego danas kada imam samo zdravlje i ljubav. Živim skroman i lijep život. Ne želim biti Djed Mraz samo u Božićno vrijeme. Želja mi je biti Djed Božićnjak kroz cijelu godinu. Uvijek sam bio i ostat ću narodni čovjek. Obišao sam brojne zemlje svijeta, a ovo što mi imamo, ovakvu zemlju i ljude nitko na svijetu nema… „

Dugi niz godina, neovisno o godišnjim dobima, odjeven u svom prepoznatljivom božićnom ruhu posjećivao bi mnoge gradove diljem Hrvatske, pa je tako ljeti znao prošetati i biogradskom rivom.

Svojedobno su mediji o njemu pisali kada je u znak podrške hrvatskim generalima prošetao centrom metropole noseći u rukama poster s likom Ante Gotovine.

Gdje god bi se pojavio postao bi atrakcija, kako za goste tako i domaće. Sporazumijevati se sa strancima nije mu bilo teško budući se snalazio na čak šest jezika.

“Biti Djed Mraz nije samo imati kapu i odijelo, moraš imati nešto i unutra, a ljudi to prepoznaju. Praktički živim od naših ljudi, daju mi pet kuna za fotografiranje i tako zaradim dnevnicu. Korektni su Slovenci, Rusi i Norvežani. Poznajem jezike, zemlje i kulture i trudim se razgovarati s ljudima i prenijeti dobro raspoloženje”, kazao je jednom prilikom Ozretić.

Sahranjen je u Kaštel Starom na mjesnom groblju sv. Nikole.

Split i Dalmacija više neće biti isti bez svog Dide, čovjeka čija je životna misija bila unijeti dašak radosti i veselja u život svakog prolaznika.