MUP upozorava na lažne nagradne igre objavljene putem Facebooka

MUP je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio da su zaprimili više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Facebooku čiji je cilj pribavljanje osobnih podataka on-line žrtava i njihova zlouporaba.

Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre te je za sudjelovanje potrebno stranicu označiti sa ‘sviđa mi se’/ ‘like’, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku.

Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice.

Navodna nagrada je poklon bon u vrijednosti 1.000 kuna. Kako bi dobili na vremenu prevaranti su dodali kako će vas kontaktirati tek kad nagradna igra završi, no u poruci ne navode do kada igra traje.

„Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe”, izvijestio je MUP.

MUP dalje upozorava korisnike Facebooka da ne dijele takve objave na vlastitim Facebook profilima i da svoje vlastite fotografije i fotografije osobnih isprava ni inače ne šalju putem društvenih mreža ili elektroničke pošte.

Nema tu, dakle, ni „n“ od nagradne igre, već je sve to malo žešća prijevara. Nikako ne nasjedajte na to.

Foto ilustracija : Pixabay

Izvor: MUP