Po prvi put u Biogradu: Jazz&Wine Night – ispod crvenog mjeseca u dvorištu crkve slavili glazbu i vino

U vrijeme dok se na zvjezdanom nebu odvijala jedna uistinu rijetka, stoljetna, pojava koja je na par sati obojila mjesec u crveno, u dvorištu crkve Sv. Stošije već se bilo okupilo probrano društvo na tapeciranim stolicama i za širokim okruglim stolovima prekrivenim bijelim stolnjacima. A na stolicama su ih dočekali ukusno posloženi i dekorirani fini zalogajčići iz konobe „Bazilika“. Ispred njih ljetna pozornica iz koje je dopirala rijetka, probrana glazba, a sa strane jedinstvena ponuda vrhunskih Poljak vina…

Probrano društvo na prvom Biograd Jazz&Wine Night festivalu

Ovim rečenicama pokušavam dočarati atmosferu jedne ljetne noći u Biogradu na Moru o kojoj će se još dugo pričati. Riječ je o Jazz&Wine Night, manifestaciji koja se po prvi put ove godine održavala u našem gradu. Glavni pokretač i organizator svega je Gradska glazba Biograd na Moru uz svesrdnu podršku TZG Biograda na Moru. Pogodili su „točno u sridu“ Jazz&Wine Night festivalom, koji se  održavao u čarobnoj noći proteklog petka, 27. srpnja s početkom u 21 sat, u dvorištu crkve Svete Stošije, gdje su nastupili vrhunski glazbenici Mirokado Trio i Maja Rivić.

Ako dosad za njega niste čuli, ako ste slučajno propustili ovaj događaj, ako sinoć niste slušali svirku uživo, e, sad, pročitat ćete na blogu o tome tko su oni. No to nije toliko čarobno, koliko bi bilo uživo da ste nazočili ovom, potpuno besplatnom, događaju koji je najavljivan na ovom blogu, na lokalnom radiju, tjednom časopisu Story i drugdje. No kad je bio prvi, vjerojatno će biti i drugi i taj drugi i svaki sljedeći nikako nemojte ubuduće propuštati. Dakle…

Miro Kaodić zapravo je čovjek-konstanta s dugim glazbenim iskustvom, na glazbenoj sceni prisutan već više od 30 godina. U tom periodu svirao je s mnogim značajnim imenima svjetske i domaće (ne samo jazz) scene, kao što su Duke Ellington Orchestra, Orkestri HRT-a i RTV Slovenije, Parni Valjak, Dorian Grey itd. Nominiran je osam puta, a dobitnik je dva Porina. Njegov trio čine dva izuzetna svirača, Amerikanac Joe Kaplowitz, dobro poznat hrvatskoj publici, te jedna od najboljih bubnjara danas u Hrvatskoj, svestrana Bruna Matić.

Mirokado Trio i Maja Rivić

Na Biograd Jazz&Wine Night festivalu publici se predstavila i mlada pjevačka zvijezda i stalna članica Mimika orkestra; Maja Rivić. Podrijetlom iz Zagreba, Rivić krajem 2010. odlazi u London na studij suvremenog i jazz-pjevanja i aranžiranja. Tamo zajedno sa saksofonistom i skladateljem Makom Murtićem osniva Mimika orkestar. Maja predvodi i sastav Maya & The Brassberries te nastupa s brojnim drugim sastavima jazz i world izričaja, poput Phaze Theory i Palumbo and The Funk, Grand Union Orkestar, Riot Ansambl, Jazz Orkestar HRT-a i drugi. Njezin su glas emitirali BBC Radio, Jazz FM, Treći program Hrvatskog radija, Radio Student, Radio 808. Nakon šest godina Londonskog života, Maja trenutno živi i radi u Zagrebu. Nastupa sa zagrebačkom inačicom Mimike i sastavom Maja’s Jazz Enthusiasm.

Za posebnu atmosferu pobrinula su se i vina Poljak,  koja respektiraju tradiciju Dalmacije i dalmatinskih slavnih vina, ali uz inovativan pristup, pomno osluškujući trendove u vinarstvu. S nužnom pažnjom promatraju svaku berbu te se prilagođavamo proizvodnji svakog zasebnog godišta.

Vrhunska vina Poljak dodatno su začinila atmosferu

O svemu što je ovdje napisano, publici je tu večer govorila najavljivala i voditeljica Jelena s BNM radija. Zadovoljna je bila i direktorica TZG Biograda na Moru Ivana Kulaš, koja je cijelu večer sa svih strana slušala riječi i rečenice zasluženih pohvala na račun savršeno organizirane večeri prvog, a nadamo se ne i jedinog, u Biogradu na Moru Jazz&Wine Night festivala.