NAJSTARIJA HRVATSKA NAVIJAČICA IZ BIOGRADA Baka Milka (97) navija: ‘Jesu Vatreni dali gol? Natoči vina!’

NAJSTARIJA HRVATSKA NAVIJAČICA IZ BIOGRADA: „Igrajte muški, ako treba i ženski, ali pobijedite“, poručuje ‘vatrenima’ Milka Mrkić (97) iz Biograda na Moru koja nestrpljivo čeka svaku utakmicu Hrvatske…

Više bih volila da večeras pobijedimo nego da dobijem eurojackpot! Uzdam se u Boga da ćemo pobijediti i pobijedit ćemo!“, rekla nam je vjerojatno najstarija hrvatska navijačica Milka Mrkić u 98. godini pred utakmicu Hrvatske i Islanda.

Baka Milka, Foto: Dino Stanin/PIXSELL

I želja joj se ispunila.

Nije dobila eurojackpot, mada ni to ne bi škodilo. Vitalna baka živi u Biogradu na Moru. Utakmice gleda i navija sa susjedima, rođacima i kumovima; nećakom Darkom Mrkićem zvanim Džombe, njegovim sinom Mateom i djevojkom Danijelom te Dinom, Kristijanom i najdražim najmlađim Dominikom koji ima samo pet godina. On i baka Milka navijaju u tandemu.

Navijam za Hrvatsku i za moj Hajduk kojeg najvolim. Za nikoga drugog“, kaže baka koja se nikad ne žali, osim na slabiji vid pa viče ukućanima da joj približe televizor.

Inače ide spavati između 19.30 i 20 sati, ali kad se igra utakmica uvijek je odgleda do kraja.

Svaki put kad zabijemo gol, teta viče: Daj piti! Pije čisto crno vino, bez kapi vode. A kako smo u posljednjoj utakmici dobili Argentinu 3-0, malo ju je privarilo jer je popila četiri čaše, jednu onako, a onda još po jednu za svaki gol. Bilo je veselo.“, kroz smijeh će Džombe, tepajući 97-godišnjoj baki da će “ona njemu živjeti još barem deset godina”.

Baka Milka i Džombe, Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Rekli su nam da je Milka Mrkić cijeli život bila pastirica te da je postala invalid nakon što je slomila nogu u Drugom svjetskom ratu. Kako nije bilo liječnika da joj pomogne, završila je u invalidskim kolicima. Prije sedam mjeseci prvi put je “vidjela doktora”, odnosno bila u bolnici. Vid i sluh počeli su joj se “kvariti” tek prije dvije godine. Krvna slika joj je savršena, nema problema sa šećerom ni s tlakom. Aktivna je i pazi na sebe, od higijene pa na dalje, a najviše voli šaliti se. Jutro obavezno počinje s pola decilitra domaće travarice. Voli jesti slaninu, a kruh ne jede već deset godina čak ni uz meso. Samo uz obaveznu salatu s domaćim maslinovim uljem.

Baka voli društvo i zabavu, a kad čuje veselu glazbu, obavezno najbližeg ukućana kaže: “Daj mi, dušo, tona”. Cijeli život navija i razumije nogomet. Kad ustane, pita je li utakmica reprezentacije taj dan, jer joj je pet dana između dvije utakmice predugo za čekati.

Pozdrav za naše igrače i navijače, a posebno za Torcidaše među njima. Nek im Bog da sriće i nek igraju muški. I ženski ako bude trebalo.“, kaže ova draga žena.

Utakmice gleda i navija sa susjedima, rođacima i kumovima; nećakom Darkom Mrkićem zvanim Džombe, njegovim sinom Mateom i djevojkom Danijelom te Dinom, Kristijanom i najdražim najmlađim Dominikom koji ima samo pet godina. (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Izvor: 24 sata

Foto: Dino Stanin/PIXSELL