Lipi bokuni: DALMATINSKA ROŽATA

Dalmatinska rožata varijanta je francuskog crème brûléea. Prema svojim sastojcima zapravo je dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamele. U nastavku je recept za 12 porcija ove neizbježne dalmatinske slastice (priprema: složeno, za 12 osoba, 110 min).

Sastojci:
12 jaja
1 l mlijeka
2 vanilin šećera
25 dag šećera
korica od limuna i naranče
malo ruma
20 dag šećera za karamel

Priprema:
Na vatri rastopite šećer u karamel, stalno miješajući. Oblijte kalup vrućim karamelom. Mali dio karamela ostavite i u nj dodajte onoliko mlijeka koliko je dovoljno da se rastopi i da dobijete mlijeko žuto smeđe boje (oko 1 dcl). Time će boja rožate biti tamnija.
Miješajte jaja sa šećerom i limunovom koricom. Pazite da ne pravite mjehuriće. Dodajte svo mlijeko (ono s karamelom i ostatak od litre). Pažljivo uljevajte da se ne stvore mjehurići. Ako se pak stvore, na kraju žlicom skinite pjenušavi gornji sloj. Mutite bar 10-15min polagano. Dodajte 1 čep ruma.

U prikladnu posudu stavite vruće vode i to do 2/3 posude. Smjesu izlijte u kalup koji ćete staviti u posudu s vrućom vodom. Pokrijte aluminijskom folijom i na sredini probušite rupu kako bi zrak mogao izlaziti.

Posudu s vodom i kalup sa smjesom stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20 min, zatim smanjite na 180 još 45 min.

Vrijeme pečenja zavisi od pećnice. Tako da nakon 45 min možete provjeriti da li se stvrdnulo.

Kako ćete znati kad je gotovo – Izvadite i malo zarežite nožem i pogledajte da li se stvorila lijepa kompaktna smjesa. Ja uvijek malo duže pečem.

Kad je pečena, ohladimo je i zatim prevrnemo na duboki ukrasni tanjur. Pazite jer će vam izaći dosta soka od karamela. Sad može ići u frižider na dobro hlađenje.

Posluživanje:
Poslužite komad dobro ohlađene rožate i prelijte dobivenim sirupom.

Dalmatinska rožata ukrašena grožđicama