Međunarodni dan muzeja u ovom tjednu obilježava i Zavičajni muzej Biograd na Moru prigodnim programom

Od 18. travnja do 18. svibnja ove godine ukupno 65 hrvatskih muzeja i ustanova postat će „lađe“ i time se uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2018. godine.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. godine.

Zavičajni muzej Biograd na Moru tim povodom priprema nam prigodni program.

U srijedu, 16. svibnja 2018. godine s početkom u 19 sati, u biogradskom Zavičajnom muzeju predstavit će nam se prigodnim nastupom KUD Sv. Ante iz Draga, a voditeljica cjelovečernjeg programa je Sandra Barešić.

Budući je ove godine izabrana glavna tema „lađa“, odnosno kako „lađariti“, svi će se posjetitelji na ovom mjestu, kroz cijelo ovo vrijeme, moći upoznati i sresti s jednom pravom „lađom“ odnosno trgovačkim brodom koji je potonuo koncem 16. stoljeća kod otočića Gnalić.

Tako će posjetitelji moći pogledati:

  • Najbrojniju u svijetu zbirku naočala iz 16. stoljeća,
  • Na tisuće izloženih staklenih predmeta koji su proizvedeni u muranskim radionicama,
  • U svijeti najveću zbirku staklenih perlica,
  • Jedinstvenu balu damastne svile (tkanine) koja je sačuvana. Iako je još uvijek neutvrđenog podrijetla, ovaj svileni damast od neprocjenjive je vrijednosti, jer je jedini stari neiskrojeni tekstil do danas sačuvan,
  • Te druge predmete koje je taj brod prevozio na tursko tržište, kao i ostale muzejske zbirke.

Veselimo se vašem dolasku, poručuju nam iz Zavičajnog muzeja Biograd na Moru!

U srijedu, 16. svibnja 2018. godine s početkom u 19 sati u biogradskom Zavičajnom muzeju predstavit će se prigodnim nastupom KUD Sv. Ante iz Draga.