Sa zajednicom „Put“ iz Zadra hodočastili smo u Vepric – „hrvatski Lurd“ kraj Makarske

U nedjelju, 18. veljače 2024. godine, sa Zajednicom “Put” iz Zadra i sa zajednicom volontera crkve Sv. Filip Neri iz Splita, a povodom međunarodnog Dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske, hodočastili smo u Vepric, Svetište Majke Božje Lurdske. Mnogi ovo svetište nazivaju „hrvatskim Lurdom“, jer prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lourdes gdje se Bernardici Soubirous 1858. godine ukazala Blažena Djevica Marija 18 puta.

Koristimo prigodu zahvaliti Zajednici “Put” što je i nas nekoliko iz Biograda na Moru primila u okrilje zajedništva kako bismo proslavili Gospu Lurdsku. Svetu misu slavio je toga dana don Josip Mužić. Nakon svete mise molila se krunica, a poslije molitve pogledali smo predstavu “7 darova duha svetoga”. Predstavu gdje glavne uloge tumače osobe s intelektualnim poteškoćama odrasle dobi su izveli članovi Udruge “Iskra svjetlosti” iz Splita. Druženje 500-tinjak ljudi okupljenih u svetištu nastavilo se uz kolače, čaj i kavu i za svih je bilo i više nego dovoljno. Nakon kratke stanke za ručak u Makarskoj vratili smo se u ovo svetište kako bismo sudjelovali i u Križnom putu.

Svetište Gospe Lurdske nalazi se na zapadnom ulazu u Makarsku. Podigao ga je splitsko-makarski pomoćni biskup, sa sjedištem u Makarskoj, Juraj Carić 1908. godine. On je preuredio prirodnu spilju, u nju postavio Gospin kip i oltar. Spilju i kapelicu koju je dao sagraditi do špilje blagoslovio ja na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 1909., kako piše na ploči pored spilje. Ostale informacije koje su nas zanimale pronašli smo na mrežnim stranicama svetišta.

To je bio skromni početak. Poslije toga prostor se sve više oplemenjivao, povećavao i uređivao za prihvat i potrebe hodočasnika. Na popularnost svetišta mnogo su utjecala i hodočašća koja su na svom putu u Međugorje svraćala u Vepric. U svetištu se zaustavljaju i mnogobrojni turisti koji svoj odmor provode na ovom dijelu jadranske obale. Uz stalno uređivanje postojećih objekata 2001. godine sagrađena je zgrada s kapelom i drugim potrebnim sadržajima za razne skupove, sastanke i duhovne vježbe. Godine 2008. sagrađena je i velika konferencijska dvorana sa 173 sjedeća mjesta. Zbog sve većeg interesa većih grupa za smještaj i duhovne sadržaje, godine 2014. otpočela je izgradnja još jedne kuće na mjestu nekadašnje kuće a koja bi trebala povećati smještajni kapacitet postojeće kuće. Glavne svečanosti u Vepricu su na Blagovijest te uoči i na sam blagdan Male Gospe, kada mnoštvo hodočasnika prekrije veliki trg. U Svetištu se obavljaju razne pobožnosti: ispovijedanje, krunica, križni put, misa, večernja procesija sa svijećama (Mala Gospa), blagoslov bolesnika (Gospa Lurdska) itd. Svetište ima svoga upravitelja i duhovnog asistenta koji tu stalno borave. Svakoga dana u svetištu se moli krunica i slavi misa a hodočasnici imaju i prigodu za ispovijed. U Svetištu je grob njegova utemeljitelja biskupa Jurja Carića, splitsko-makarskog pomoćnog biskupa 1906. do 1918., a od 1918. do 1921. godine biskupa ordinarija.

Ove nedjelje snimili smo nekoliko fotografija koje smo objedinili u jedan video slide show i možete ga pogledati ovdje:

U sljedećem videu vidjet ćete volontere crkve Sv. Filip Neri iz Splita i njihove štićenike, ali i našeg Pavu, koji je glavna zvijezda filma koji je snimio i montirao Darko: