U Biogradu na Moru otvorena izložba slika „Sve(t) je plavo“ Aleksandre Ane Lekić, talentirane umjetnice iz Srbije

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru u petak, 28. srpnja 2023. godine u večernjim satima,  otvorena je izložba „Sve (t) je plavo“ Aleksandre Ane Lekić, umjetnice koja nam dolazi iz Srbije. Rođena je u Trsteniku 1988. godine. Srednju umjetničku školu završila je u Nišu 2007. godine. Na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu magistrirala je 2012. godine, na odsjeku zidno slikarstvo.  Autorica je više samostalnih izložbi, a sudjelovala je i na brojnim grupnim izložbama i umjetničkim kolonijama. Uspješno se bavi oslikavanjem enterijera i eksterijera, ilustrirala je nekoliko slikovnica, otvorila je školu slikanja za djecu i odrasle, a živi i radi u Beogradu.

U sklopu njene izložbe u Biogradu na Moru tiskan je deplijan izložbe u kojem se između ostalog navodi sljedeće:

„Izložena serija slika nastala je tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci 2022. godine. Inspirirani su toplinom, ljubavlju i maštarenjima kakve nas obuzimaju u primorskim mjestima tijekom ljetnih dana. Radove ispunjavaju motivi mora, plaža, brodova i prožimanje od tirkiznih do kobaltnih nijansi plave boje. Upotrebom hladnih tonova suprostavljenih predstavama ljetnih dana umjetnica želi da na slikama sačuva i zamrzne tople trenutke emocije doživljene u životopisima mediteranskih područja.“

U prizemlju Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, u jednoj od izložbenih prostorija izložene su slike, a na samoj svečanosti otvorenja nazočnima se obratio Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog muzeja.

„Rodio sam se u blizini rijeke Cetine, rođenje vam obilježava cijeli život. A kad si rođen pored vode, bilo da je ta voda jezero, rijeka ili more, pojavi se taj atavizam, slika djetinjstva koja vas vuče i vraća u bezbrižne dane. A izložba Ane Lekić prikazuje more. More je gospodar svega ili izvor onoga, kako kažu u filozofiji, počela, a to su vatra, voda, zemlja, zrak. More nosi život i ako ovako nastavimo biti agresivni, ne samo prema moru, već i prema zemlji, pitanje je koliko ćemo mi biti uništivači i koliko ćemo ostaviti budućim generacijama. Jer mi mislimo ovdje smo sad, sve je tu zbog nas. Međutim, ljudi su bili i prije nas, a bit će i poslije nas. Postoji naša odgovornost, pa stoga gledam i odgovornost umjetnika. „, započeo je Samardžić i nastavio:

„Umjetnici preko svog unutarnjeg ogledala, preko tog dara koji im je darovao Stvoritelj, kako ga naziva Aristotel – nepokrenuti pokretač, daruje tu jednu silnu energiju da ono što nosimo u sebi mogu to prepoznati i prenijeti, tako da mi koji nemamo tog dara i tog talenta možemo uživati u bojama, dezenima, motivima, slikama i svemu što oni prikazuju. Sada da je pitati Anu što je pokreće i što joj je bila inspiracija, ona bi to stoput bolje od mene izrazila.“

U ulozi domaćina Samardžić je, naravno, prepustio kasnije riječ i umjetnici, koja je odjevena u prekrasnu haljinu koju je ručno sama oslikala morskim motivima, pa je i sama djelovala kao izložbeni primjerak. No imao je potrebu reći još nekoliko rečenica i prenijeti svoje dojmove uz izložene njene slike.

„Ono što sam još htio reći a nećemo puno govoriti, ove slike predočuju jednu mirnoću. Danas gledam ljude kad dolazim i odlazim s posla, na posao, svi smo nekako nesretni vozači, svatko je nekako ljut, dovoljan je nekakav mali poriv da dođe do požara u smislu ljudskih komunikacija i odnosa, a zapravo ovakve izložbe i druga događanja koje organiziramo u muzeju, ne samo mi već i naša Gradska galerija Biograd čiji je predstavnik dr. sc. Tonći Jeličić došao čak iz Splita uveličati večeras otvorenje ove izložbe, zapravo želimo pokazati i na neki način afirmacijama potvrditi vrijednost umjetnicima.“, govorio je Samardžić i zahvalio posjetiteljima, svima koji su sudjelovali u organizaciji izložbe i na kraju i samoj umjetnici.

Aleksandra Ana Lekić je pozdravila i proglasila izložbu otvorenom: „Dobro veče svima! Hvala vam što ste došli u ovako iznenađujuće velikom broju. Poslije ovakve najave ja stvarno ne znam što bih dodala sem da uživate u slikama i da probate da osetite tu emociju koju sam se ja trudila da dočaram. Eto, mogu da kažem da izložba je zvanično otvorena, uživajte, popijte piće, ima posluženje u dvorištu.“

Domaćin i umjetnica k tome još zahvalili su pročelnici Drini Bešenić i predsjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ivani Stamičar, koje su spomenule da su na svečanosti otvorenja gošće, a među gostima između ostalih bila je nazočna i Nives Jeličić, predsjednica Turističke zajednice Grada Biograda na Moru te profesorica Ankica Grgić i Paola Jurić mag,praesc.educ, ravnateljica biogradskog dječjeg vrtića. Zahvalili su i gospođi koja je za tu prigodu pripremila kroštule i fritule. Događaj su medijski popratili lokalni mediji, od kojih predstavnica BnM radija i portala Jelena Sučić i osobnim angažmanom na svečanost otvorenja. Izložba je prodajnog karaktera i bit će otvorena do…ne znamo do kad. Djelić atmosfere sa svečanosti otvorenja objedinili smo u priloženom videu: