Večer sjećanja na klapu „Tramuntana“

Od posljednjih događaja u našemu gradu Biogradu na Moru izdvajamo jedan kojemu nažalost nismo mogli nazočiti zbog drugih obaveza. No tu su bili lokalni mediji koji su o svemu zabilježili sljedeće.

Pod pokroviteljstvom Grada Biograda i Turističke zajednice a u organizaciji Zavičajnog muzeja Biograd na Moru i Gradske galerije Biograd, u prepunom muzeju 17.rujna 2022. godine održana je večer za pamćenje u sjećanje i čast biograjskoj klapi “Tramuntana”, započinje u Facebook objavi stranica Radio BnM-a.

Na izložbi koju čine diplome, zahvalnice, fotografije, isječci iz novina, audio snimke, prikazan je period od osnivanja do proslave 10 godina rada i najvećeg uspjeha klape „Tramuntana“ u periodu od 1968. do 1978.godine.

Članovi klape Tramuntana bili su: Joško Krvavica, Neven Grgić, Boško Pelicarić, Zvonko Santini, a kasnije i ženske članice: Svitla Horvaćanin i Melita Babić (Ajduković)

Na V. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 1971. godine klapa Tramuntana nastupila je s trima kompozicijama: „Oj Ivane mili rode“, „U te san se zajubija“ i „Divojčice mila“. Osvojili su 1.nagradu „Zlatni štit omiškoga festivala“!

Izložba “Sjećanje na klapu Tramuntana” nastala je na inicijativu gospođe Ankice Grgić prof.,supruge pokojnog Nevena, jednog od članova klape. Ona je vrijedno prikupljala i čuvala sve izloženo te je sve i poklonila Muzeju za neke nove generacije i kako kaže da se “nikad ne zaboravi klapa „Tramuntana” .

Prilikom otvorenja prigodno su se obratili ravnatelj muzeja Draženko Samardžić i dr.sc.Tonći Jeličić, koji je sav prikupljen materijal uredio obradio i postavio izložbu.

Izložbu je otvorila gđa. Ankica Grgić, prof.

Uz žensku klapu Biograjke, koje su se posebno za ovu priliku okupile nakon skoro 20 godina stanke i brojne posjetitelje, prijatelje, poznanike i – što je najvažnije, članove obitelji sad već nažalost pokojnih članova klape Tramuntana, bio je ovo pravi hommage i sjećanje na jedno divno prijateljstvo, klapu i jedno davno zaboravljeno vrijeme.

Izvor. Radio BnM

Foto: Zara Vecchia