Bogata klapska tradicija Biograda na Moru: Klapa Tramuntana prva pronijela biogradsku klapsku pjesmu izvan grada (VIDEO)

Biograd na Moru imao je sjajnu klapsku tradiciju. Ovo je grad koji je iznjedrio slavnu klapu Tramuntana, koja je prva pronijela biogradsku klapsku pjesmu izvan grada. Da je kojim slučajem opstala, danas bi klapa obilježila gotovo pola stoljeća postojanja i djelovanja. Sačinjavali su je svojedobno članovi Joško Krvavica, Neven Grgić, Boško Pelicarić, Zvone Santini i Melita Babić, četiri pjevača i jedna pjevačica. U toj neobičnoj klapskoj kombinaciji prvi alt je zamijenio prvog tenora. Takvog su sastava bile tek neke kasnije osnovane klape, npr. klapa Linđo iz Dubrovnika i Puntari iz Omiša.

Biogradska klapa Tramuntana ostala je upisana u povijest Omiškog festivala.

Premda mješovite klape baštine bogatu prošlost na Omiškom festivalu, sudjelovanje žena na ovom najstarijem i prestižnom klapskom Festivalu pratilo je muškarce u laganom odmaku. Mješovite su klape relativno brzo izborile svoje mjesto u natjecateljskim programima, ali time nisu stekle pravnu osobnost. Za razliku od ženskih klapa prema kojima su pojedinci (u stručnim krugovima) iskazivali nesklonost, pa su čak tražili da ih se izostavi s festivalskih natjecanja, mješovite su klape imale sasvim drugačiju sudbinu. Naime, njih se nitko nije odricao, a izravno ih je malo tko spominjao.

Klapa Tramuntana 1973. godine

Samom činjenicom što je mješovitog sastava, svojim nastupom klapa Tramuntana iz Biograda na Moru načela je „žensko pitanje“ u samom začetku povijesti održavanja Omiškog festivala. Naime, nedugo nakon osnutka Festivala davne 1967. godine, klapa Tramuntana imala je svoj prvi nastup (1970. godine). Time je, obzirom na sastav klape, ovom prigodom ujedno ostvaren i nastup prve žene na Festivalu. Kako je već sljedeće, 1971. godine, već na petom po redu Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu  klapa Tramuntana pobijedila, time je nedvojbeno po prvi put otvorila i pitanje službenog uvođenja ženskih glasova u klapsko pjevanje.

Nedugo nakon obljetnice jubilarnog, 50. izdanja našeg najstarijeg klapskog festivala, diskografska kuća Croatia Records objavila je na YouTube-u album „FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 1971“, na kojem se nalazi i pobjednička pjesma klape Tramuntana: „Divojka je ruže brala“, koja počinje od 6:54 minute i može se preslušati ovdje:

Uspjeh klape Tramuntana na petom Festivalu 1971. godine dao je povoda da se iste godine na savjetovanju u Ruskamenu raspravljalo o mješovitim klapama. O tome svjedoči sažeto izviješće novinara Ranka Vilića:

„Potaknuta je i mogućnost uvođenja i ženskih glasova u klapsko pjevanje, jer je, kako je rečeno, iz dokumenata starih zapisivača poznato da su i žene pjevale…“. Stvarni razlog zbog kojega se dugo izbjegavao termin mješovita klapa krije se u definiciji koja je tada objavljena: „Ako u klapi sudjeluje samo jedan ženski glas, – takva se klapa ubraja u grupu muških klapa.“. Prema takvoj definiciji biogradska klapa Tramuntana, premda je u svom sastavu imala ženu, ubrajala se u mušku klapu.

Pet godina nakon nastupa odvažnih Biogradaca, klapa Zadranke bila je prva ženska klapa koja je, kao debitanska klapa, nastupila ravnopravno u muškoj konkurenciji te izborila nastup u finalu Festivala. Od petnaestog Festivala brojka je bila malo veća, pa su čak tri ženske klape ušle među prvih deset finalista. Što se tiče mješovitih klapa, one su svoje puno priznanje i afirmaciju ostvarile tek mnogo godina kasnije, premještanjem dijela festivalskog programa izvan Omiša, na 38. Festivalu dalmatinskih klapa održanom 2004. godine. Ženskih klapa je danas mnogo, pa su danas finalne večeri podijeljene na mušku i žensku finalnu večer.

No vratimo se mi na biogradske pionire klapske pjesme. Na YouTube-u učitan je zanimljiv 14-minutni video iz 1974. godine koji svjedoči o kvaliteti klapskog pjevanja klape Tramuntana, tada u sastavu Joško Krvavica, Neven Grgić, Boško Pelicarić, Zvone Santini. Osim toga, video vjerno prenosi atmosferu starog Biograda, ondašnje rive, parapeta, kapje vina i konobe kod Đena, briškule i trešete, u odnosu na današnji užurbani ritam – po mnogo čemu i opuštenijeg načina života, i može se pogledati ovdje:

U Biogradu na Moru ljeti i tijekom Adventa u organizaciji Grada Biograda i gradske Turističke zajednice redovito se održavaju susreti dalmatinskih klapa.

Izvor: Monografija “40 godina omiškog festivala” autora dr. Miljenka Grgića, Službene stranice FDK Omiš, YouTube