Ured Drine Bešenić obrušio se na teško bolesnog hrvatskog branitelja radi neprimanja prekršajnog naloga zbog neuređenog poljoprivrednog zemljišta?!

Na službenim mrežnim stranicama Grada Biograda na Moru nedavno je osvanula jedna objava koja je odmah privukla našu pozornost. Riječ je o javnoj objavi u kojoj su javno izneseni osobni podatci jednog našeg sugrađanina: ime, prezime, adresa, OIB, podatci o njegovom vlasništvu – poljoprivrednoj čestici koja je, navodno, neuređena. Ova objava je, nakon što smo je uz popratni komentar 14. srpnja mi podijelili na našoj Facebook stranici „Biograjski.com“ i u Facebook grupi „Biograd“, iznenada, istoga dana, netragom nestala tj. s gradskih mrežnih stranica je obrisana.

Naše dijeljenje linka objave na društvenim mrežama izazvale su dosad lavinu negativnih komentara, no da biste vi ostali naši čitateljice i čitatelji shvatili o čemu zapravo govorimo, objavit ćemo u nastavku i taj službeni gradski akt, list papira objavljen na mrežnim stranicama Grada Biograda na Moru i na njihovoj oglasnoj ploči. Uspjeli smo ga skinuti prije nego li je obrisan. Zakamuflirat ćemo osobne podatke počinitelja navodnog prekršaja, jer pretpostavljamo da bezrazložne javne objave nečijih osobnih podataka podliježu Zakonu o zaštiti osobnih podataka i trebalo bi ih prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Ime i prezime prekršitelja za ovu temu nije bitno, budući se svatko od nas mogao naći na njegovu mjestu. Bitnije nam je navesti kako je riječ o teško bolesnom hrvatskom branitelju koji je s impresivnom brojkom od 900 dana ili svoje gotovo tri godine života proveo u Domovinskom ratu na najtežim ratnim zadaćama u obrani biogradskog područja od razornih granata i drugih eksplozivnih naprava i da je sve što danas posjeduje stekao legalno svojim vlastitim radom. A kako mu se Grad Biograd na Moru danas odužio? Javnim sramoćenjem da je on, danas nemoćan i teško bolestan, zapustio svoju poljoprivrednu česticu i zbog toga što  nije bio u stanju glede u svezi podići svoj prekršajni nalog – sve to je sad trebalo javno objaviti na Internetu.

Naime, u obrazloženju „Zaključka o dostavi obveznog prekršajnog naloga javnom objavom“ (u originalu piše „dostvi“) koji je sastavio Jedinstveni upravni  odjel Grada Biograda na Moru na čelu s Drinom Bešenić struč. spec. oec. stoji kako je dana 28. veljače 2020. godine ovaj gradski odjel sastavio zapisnik o izvršenom nadzoru poljoprivredne čestice te i te upisane u zemljišno-knjižnom ulošku pod tim i tim brojem, vlasnika tog i tog, upisanog načina uporabe u katastru kao oranica te da se ondje, na toj oranici  nalazi različito obraslo i neodržavano visoko i nisko raslinje. Istoga dana ovaj gradski odjel sastavio je i opomenu za neodržavanje poljoprivrednog zemljišta koju je vlasnik zaprimio „putem pošte“ dana 3. ožujka 2020. godine.

Pa je Zdravko Šarić u svojstvu poljoprivrednog redara u spomenutom odjelu ponovno izlazio na teren dana 28. svibnja 2020. godine i obilazio ga te je česticu, kako piše u rješenju, „zatekao neuređenu“. Poljoprivredni redar je podnio prekršajni nalog vlasniku „jer nije postupio sukladno nalogu iz opomene za neodržavanje poljoprivrednog zemljišta“. U dva navrata su, kako piše – „putem pošte“, 3. i 18. lipnja 2020. godine, vlasniku zemljišta pokušavali uručiti obvezni prekršajni nalog, no isti je vraćen oba puta iz razloga što je primatelj, premda obaviješten, nije podigao pošiljku. Stoga su se u gradskom uredu odlučili na javnu objavu, onako kako smo napisali u početku ovog priloga.

 

Svatko od nas može biti bolestan i naći se u situaciji da ne možemo zaprimiti poštu. Svatko od nas se može naći u situaciji i da jednu sezonu ne možemo obrađivati svoju oranicu. Je li nam grad Biograd na Moru osigurao uvjete da je možemo obraditi. Je li nam  Grad Biograd na Moru osigurao poticaje za obrađivanje poljoprivrednog zemljišta. Imamo li traktor ili druge poljoprivredne strojeve? Imamo li vremena u slobodno vrijeme obrađivati poljoprivredno zemljište ako nam Grad Biograd na Moru nije osigurao primarni posao u ovome gradu od kojeg bi sa svojim obiteljima živjeli?! Itd.

Želimo vam pokazati i fotografiju „neuređene“ čestice našeg sugrađanina. Trava koju vidite na fotografiji nije svježe pokošena, a odloženo granje nije njegovo već vlasnika susjeda, tj. sa susjedne parcele, doznali smo izlazeći na lice mjesta. Ima po Biogradu na Moru puno neuređenijih mjesta, no vlasnike se ne proziva javno. Pogledajte je:

„Neuređena zemljišta “ je širok pojam. Prije ljeta pisali smo o onome što mi zapravo smatramo neuređenim, a riječ je neuređenoj čestici na Jadranskoj magistrali na samom ulazu u grad Biograd, kod Lidla. Objavili smo i fotografiju koja zorno prikazuje što sam taj pojam „neuređena čestica“ baš doslovno označava. Mnogi naši čitateljice i čitatelji su se u svojim komentarima već složili s nama. No izgleda da to Drini Bešenić i njenom odjelu s redarima niti malo ne smeta.

Ruglo kod Lidla