Ugrinić jači od bure: Jedinstvena regata drvenih brodova na oštro idro i trevu – „IX. ĐIR PO KONALU“, održana usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima

Na poziv Gorana Mušćeta, načelnika Općine Tkon, u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine nazočili smo jedinstvenoj regati drvenih brodova na oštro idro i trevu održanoj u Ugriniću na otoku Pašmanu usprkos jakoj buri. Riječ je o devetoj po redu tradicijskoj regati „Đir po konalu“ koju su organizirali Općina Tkon i TZO Tkon te udruga Frkata u sklopu EU projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno Arca Adriatica

„Arca Adriatica dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ nastalog u okviru programa EU Interreg programa Italija-Hrvatska i usmjerenog na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora. Primorsko-goranska županija vodeći je partner ovog projekta koji uključuje devet partnera na obje jadranske obale, uz Tkon još Malinsku, Rovinj i TZ Kvarner te Bari, Cesenatico, Cervia, San Benedetto del Tronto i Veneciju s talijanske strane.  Na obalnom dijelu pograničnog područja projektom će se zaštititi postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština te ju kroz niz mjera sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod.“, pojasnila nam je Iris Bruketa Milić iz ureda Primorsko-goranske županije, a  za više informacija uputila je naše čitatelje na web stranicu ovog projekta. Na Pašman je stigla s kolegicom Karmen Štimac.

Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon s gošćama: Iris Bruketa Milić, Karmen Štimac i Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Općine Tkon

Tihomir Benčić, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne baštine otoka Pašmana i dobri duh  Tkona, bio je zadužen za razglas, davao je upute jedriličarima, izabirao je i glazbu kojom je valjalo stišati buru. Zahvaljujući njegovim snimkama objavljenim na YouTubeu možemo kronološki pratiti i mnoge prethodne Đireve po konalu koji su bili znatno posjećeniji.

Hoće li, neće li, najzad je početak regate pomaknut za dva sata unaprijed i konačno je započela.

„U odnosu na prošlu godinu puno je manje brodica, a lani smo imalo četrdeset i osam. To je zbog bure, ali ljudi se boje i korone.“, rezignirano će Tiho u sadašnjoj ulozi voditelja i tonskog majstora, dok načelnik Mušćet telefonira i brine o tome da sve funkcionira besprijekorno. Jedino na vrijeme ne može utjecati. Ondje smo zatekli i Josipa Tomića iz Biograda na Moru.

Josip Tomić iz Biograda na Moru u Ugriniću

Za nas, koji smo došli iz Biograda na Moru u kojem se ovih dana gotovo ništa ne događa ovo je znak da se uz uvažavanje epidemioloških mjera ipak nešto može organizirati, pa smo pomalo ljubomorni na domaćine.

Organizacijom regate tradicijskih barki na jedra i vesla, koja je vrhunac popratnih događanja u ovoj općini, uz prigodne izložbe, radionice za djecu, sajam otočnih proizvoda, kulturno-umjetnički i zabavni dio programa… zadobivaju sve naše simpatije. Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti kako je tijekom cijele nedjeljne regate u ponudi bilo tradicionalnih jela od morskih plodova i ribe, a najviše školjki kunjki na gradelama.

Od mještana Ugrinića saznajemo kako Pašman ima bogatu pomorsku baštinu, štoviše, između Prvog i Drugog svjetskog rata bio je ovdje najveći broj barki po broju stanovnika. Imali su ih preko dvjesto gajeta i pedesetak manjih i većih vrsta brodova.

Projektom započetim 2007. godine iz sentimentalnih pobuda već dugi niz godina održavaju se regate starih, tradicionalnih drvenih brodova na oštra (latinska) jedra i trevu, sve uz prezentaciju starih alata i tehnika ribarenja. Od ideje do realizacije s ciljem očuvanja tradicije i prezentacije nekadašnjeg života mornara, kalafata, ribara i težaka otoka Pašmana i Pašmanskog kanala, proteklo je puno godina, projekt i danas živi te prenosi tradiciju plovidbe i na buduće naraštaje.

Od 2012. godine manifestacija se održava u suradnji s udrugom Frkata pod nazivom „Đir po konalu“. „Frkata“ okuplja vlasnike i ljubitelje tradicionalnih drvenih brodova na oštra idra i trevu.

A za nas neznalice, što je treva?!

„Treva je poseban oblik jedra specifičan samo za Pašmanski kanal. Radi se o jedru s dvije paralelne lantine, za razliku od oštrog (latinskog) jedra s jednom lantinom.“ objašnjava nam Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, i dodaje kako ovaj događaj spaja brodare, kalafate i umjetnike s turistima na jednome mjestu.

Broj turista nije onaj broj na koji smo navikli, no onima koji ljetuju ove godine na Pašmanu ovaj turistički proizvod nudi dašak prošlog vremena i stoga ih itekako intrigira budući da im je ovo jedinstvena prigoda da nauče nešto više o starinskom načinu plovidbe na jedra te općenito o životu na otoku Pašmanu. Naime, u sklopu manifestacije osim tradicionalne brodske regate održavale su se i radionice poput izrade i obnavljanja tradicionalnih drvenih brodova, izrade i popravljanja mreža i ribolovnih alata, izrade jedara, kulturno-umjetnički program, tradicionalna gastronomija, izložba…S fotografijama snimljenim na nedjeljnoj regati složili smo i mali video prilog 🙂

Izložba „Tradicionalni drveni brodovi hrvatskog Jadrana“

Manifestacija je započela otvaranjem izložbe autora capt. Ivana Urode, majstora gradnje brodova iz Biograda na Moru (Škver Uroda), pod nazivom „Tradicionalni drveni brodovi hrvatskog Jadrana“. Riječ je o maketama koje je ovaj majstor izrađivao za vrijeme duge plovidbe i čiji je omjer 1:20. U izložbenom prostoru izloženi su tradicionalni modeli guca, gajete, batele, ali i primjerci vlastitog autorovog dizajna broda „Mali Niko“ te „Penzioner“.

Radionica „Izrada modela batele“

U okviru projekta Arca Adriatica održana je i treća po redu Interaktivna radionica u sklopu Akademije starih zanata i vještina. Radionica „Izrada modela batele“ namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi te je njih 15-ak aktivno sudjelovalo u izradi vlastitih modela batele koje su kasnije ponosno odnijeli svojim kućama. Time se tradicionalna drvena brodogradnja, kao jedan od najstarijih zanata koji pomalo izumire, nastojala približiti mlađim naraštajima te ih upoznati sa svijetom modeliranja.

Sajam otočnih proizvoda

Sajam otočnih proizvodata kođer je dio tradicije ovoga kraja.  Održavao se i ovom prigodom na dva mjesta: prvi dan u Tkonu, drugi dan u Ugriniću.

Demonstracijsko (poučno) jedrenje za djecu i roditelje

U nedjeljno jutro održano je demonstracijsko jedrenje za djecu koje je predvodio kalafat Stanislav Kuštera – Kušo, predsjednik udruge Frkata. Djeca su bila oduševljena kad se podiglo jedro na trevu. Sjedili su u gajeti do kaića i pažljivo slušali riječi kalafata koji im je prenosio vrijedno znanje plovidbe tradicijskim brodovima. Nažalost, zbog jake bure koja je utjecala gotovo na cijeli raspored manifestacije, djeca u nedjelju nisu zaplovila. No, bez obzira, njihov doživljaj ovime nije umanjen.

Udruga Frkata ove je godine bila zadužena za organizaciju sportskog dijela programa i gastro ponudu, dok je TZO Tkon preuzela zabavni i promotivni dio manifestacije, ispred njih Taki Rudić i Martina Rudić. Tu je i voditeljica projekta, Bruna Vojvodić. Na današnjem događaju cijeli dan su na pultu za prijavu i registraciju i svima su na usluzi.

Demonstracija jedrenja

Regata

Postupak je takav da se ujutro, na sam dan održavanja regate potencijalni sudionici registriraju za sudjelovanje u jednoj od sljedećih kategorija: kaić-treva, kaić-oštro idro, gajeta-oštro idro i leut-oštro idro. Svaka posada u tom slučaju dobije rutu plovidbe u obliku karte. Tijekom regate njihove brodove obavezno nadzire i prati jedno veće plovilo. Posada je najčešće najvećim dijelom s otoka Pašmana, ali i susjednih luka, poput našeg Biograda na Moru ili Vodica, s otoka Murtera, Prvića, Iža ili Zlarina. Po završetku i nakon proglašenja pobjednika obično slijedi druženja i zabava uz domaću spizu.

Bura je puhala cijeli dan, ujutro i tijekom poslijepodneva, što je predviđeni početak regate zakazan za 14 sati odgođen za 16 sati, kada se bura malo stišala. Organizatorima su pristizali brojni pozivi isprike sudionika, kojih je prethodno bilo prijavljeno više od 25, da sa žaljenjem javljaju kako nisu u mogućnosti pristići. Teško im se bilo probiti kroz Murtersko more i Pašmanski kanal s jedrom kad se bura onako „razmaše“.

Ipak, pristigli su hrabri moreplovci iz Murtera, Betine i Tisnog, uz domaće sudionike iz Tkona i Ugrinića, regata je imala svoju malu flotu i mogla je uskoro započeti.

U 16 sati deset brodova na oštro idro i trevu, sedam gajeta i tri kaića, bili su najuporniji i uspješno su započeli utrku s burom. Evo kako je to izgledalo:

„Iznimno smo ponosni na posadu u kaiću s trevom „Mali Kun“ koju su predvodili Vice i Ugrinić i Ivan Gotovina, učenici 7. razreda osnovne škole. Njihov kaić izrađen je na radionici koju je predvodio kalafat Vojko Bobić, gdje su djeca aktivno sudjelovala u izgradnji plovila dugog 2,85 metra. Taj isti kaić sada je zaplovio i na regati.“, ispričala nam je Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Općine Tkon.

Pobjednici po kategorijama

Zbog manjeg odaziva brodova, kategorije leut-oštro idro i kaić-oštro idro nisu ni bile popunjene. Pod budnim okom sutkinje regate Nevie Perković, proglašeni su pobjednici.

Kaić na trevu

  1. Mateus – Stanislav Kuštera, BG 1656,
  2. Mali Kun – Vice Ugrinić, Ivan Gotovina
  3. Domagoj Ugrinić

Gajeta – ošto idro

  1. Vada Godulica, MU 229,
  2. Ilka, MU 887,
  3. Baba Luce, TI 1559.

Pobjednici su stigli na cilj za nešto manje od sat vremena unatoč jakom vjetru. Ostali koji su sudjelovali: Buha BG 1215, Franka 2 BG 5252, Davna Žeja MU 162847, Kornatarica MU1.

Pobjedničke trofeje u drvu je, kao i uvijek, izradio Stanislav Kuštera.

Nagrade i diplome pobjednicima i svim sudionicima uručile su Mažoretkinje otoka Pašmana i Ugljana iz udruge Zadarske mažoretkinje.

Željka Vitlov, voditeljica Zadarskih mažoretkinja s načelnikom Mušćetom

Željka Vitlov, voditeljica ovih višekratno nagrađivanih mažoretkinja, objasnila nam je da je riječ o manjem broju mažoretkinja iz kadetske formacije. Upitali smo je kako provode treninge tijekom aktualne pandemije i korona krize.

„U skladu s uputama kriznog stožera i mjerama opreza redoviti treninzi privremeno su bili sasvim obustavljeni, no nadamo se da će se normalno nastaviti na jesen. S načelnikom Mušćetom imamo izvrsnu suradnju već dugi niz godina. Nastupali smo na brojnim manifestacijama koje organiziraju Općina Tkon i TZO Tkon, regata je još jedna u nizu na kojoj ćemo nastupiti i naše kadetkinje su sretne što će nastupiti i ponosne što imaju prigodu uveličati veliku završnicu ove manifestacije.“

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su, osim mažoretkinja, nastupili članice KUU Kunjka koje su između ostalog otplesale Kunjsko kolo. Klapa Munita iz Zadra nesputanom je i iskrenom interpretacijom klapske pjesme predvečer oduševljavala sve nazočne.

Klapa Munita u Ugriniću
Zadarske mažoretkinje (Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana)