Svetkovina svetog Josipa ove godine dan kasnije, u Biogradu misa i procesija u ponedjeljak, 20. ožujka

U drugoj polovici mjeseca ožujka dvojica poznatih svetaca imaju svoje blagdane: 17. ožujka slavi se sveti Patrik, a 19. ožujka sveti Josip. Nedvojbeno se u Hrvatskoj veselije i bučnije redovito proslavi irski blagdan svetog Patrika, dok će Josipovo proslaviti tek poneka župa.

O svetom Josipu kao zaštitniku hrvatskog naroda i hrvatske domovine, općenito se danas nedovoljno govori. No zanimljiv je podatak da je upravo ovaj svetac zaštitnik jedne malene Hrvatske i to već stoljećima. Još od davne od 1687. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom Hrvatske domovine,  upravo je to onaj svetac koji je uz Blaženu Djevicu Mariju najbliži Presvetom Srcu Isusovu, budući da je Sveti Josip odgojio Isusa i skrbio o njemu. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Pobožan, ponizan, skroman i šutljiv, koji se nikad nije hvalisao pred ljudima, već stoljećima je uzor svim Hrvatima. Svetkovinu svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusovog zemaljskog oca u Hrvatskoj obilježavamo i kao Dan očeva.

Svetkovina svetog Josipa u katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka, a sveti Josip Radnik 1. svibnja. Iznimno od pravila, svetkovina svetog Josipa ove godine neće se slaviti 19. ožujka, nego dan kasnije, odnosno 20. ožujka. Razlog tomu jest da uobičajeni datum slavlja Josipova ove godine pada na četvrtu korizmenu nedjelju koja „ima prednost“, prenosi Aleteia.

Naime, prema Općoj uredbi o liturgijskoj godini i kalendaru, u kojoj su navedeni stupnjevi liturgijskih slavlja, stoji da Dan Gospodnji ustupa svoje slavlje samo svetkovinama i Gospodnjim blagdanima.

Razlog naravno leži u tome što je nedjelja temelj i jezgra čitave liturgijske godine ili kako čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve, „nedjeljno slavlje dana i euharistije Gospodnje u središtu je života Crkve“, a „nedjelja u koju se, prema apostolskoj predaji, slavi vazmeno otajstvo, treba da se u općoj Crkvi obdržava kao prvobitan zapovijedani blagdan“.

Svaka je, dakle, nedjelja dan Kristova uskrsnuća i „prvi među svim danima, blagdan nad blagdanima, dan Gospodnji“ kada se vjernici sastaju „da slušaju Božju riječ i da sudjelujući u euharistiji vrše spomen-čin muke, uskrsnuća i proslave Gospodina Isusa te zahvale Bogu koji ih je ‘uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodio za živu nadu’“ u čemu leži razlog njezine prednosti u odnosu na gotovo sve ostale svetkovine i blagdane.

U Biogradu na Moru također slavimo Svetog Josipa. Svečana misa i procesija s novim kipom svetog Josipa započet će u ponedjeljak, 20. ožujka u 17 sati, kako javlja Radio BnM, koju će predvoditi nadbiskup Milan Zgrablić.

Prisjetimo se kako se vjeruje da je upravo sveti Josip za vrijeme Domovinskog rata sačuvao našu župnu crkvu Svete Stošije. Naime, za vrijeme bjesomučnog granatiranja Biograda na Moru od strane pobunjenih Srba i odnarođene JNA, na sam Blagdan svetog Josipa u župnoj crkvi odvijala se sveta misa. Očevici tvrde kako su granate poput kiše padale uokolo i niti jedna tada nije pogodila ili oštetila župnu crkvu.

U znak zahvale za taj čudesan događaj prije nekoliko godina nabavljen je kip svetog Josipa i postavljen na štovanje u župnoj crkvi. Stoga je svake godine prigoda dana 19. ožujka doći na svetu misu i procesiju u čast svetom Josipu odnosno ove godine 20. ožujka.

Za kraj, uz Molitvu svetom Josipu zaštitniku, neka vas sve blagoslovi i čuva sveti Josip, zaštitnik Hrvata, a svima, pa tako i ocu na nebu, koji nose ime po ovom skromnom i pravednom svecu neka je sretan imendan i neka im sveti Josip u životu bude uzor i zaštita. Svim očevima ujedno čestitam njihov dan.

Molitva svetom Josipu zaštitniku

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove. Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.

Posvećujem ti se posve i molim te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s božanskim Srcem Isusovim i bezgrešnim Srcem Marijinim i s tobom, o sveti Josipe. Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.