TZG Biograda na Moru priključila se projektu HTZ-a „Hrvatska prirodno tvoja“

Krajem 2022. godine članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“). Riječ je o oko 160.000 € koji su se rasporedili na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Pozivu Hrvatske turističke zajednice na prijavu sadnje odazvala se i Turistička zajednica Grada Biograda na Moru te će sutra, 28. ožujka 2023. godine, u prijepodnevnim satima na području iznad plaže Dražica kod bazena u suradnji s komunalnom tvrtkom „Bošana“ biti posađeno 10 sadnica pinije (Pinusa Pinea) koje će nositi oznaku održivosti.

 Hrvatska prirodno tvoja’ hvalevrijedan je projekt koji provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, a uključene su i jedinice lokalne samouprave te komunalna poduzeća. Budućnost turizma je u održivosti, zelenim i digitalnim tehnologijama, a zagađenje i emisije CO2 koja nastaju dolaskom mnoštva turista u Hrvatsku nastoji se smanjiti upravo sadnjom stabala. Očekuje se da će sličnih projekata biti sve više s ciljem smanjenja ugljikova otiska te daljnjeg razvoja održivog turizma i promocije Hrvatske kao održive destinacije.

Prisjetimo se, Grad Biograd na Moru i komunalna tvrtka „Bošana“ su u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“, koja se tijekom ožujka 2021. godine provodila diljem Hrvatske, na Šetalištu Dražica uz samu plažu Dražica zasadili šest sadnica pinije (Pinus Pinea) te nekoliko sadnica fotinije. Posljednjih nekoliko godina na području grada Biograda na Moru intenzivnije se provode hortikulturne aktivnosti. Lokacije koje su obnovljene i ozelenjene novosadnjama su dvorišta vrtića, okoliš osnovne škole, groblje gdje je posađeno niz čempresa, tu su i palme…K tome u prilog posudili smo nekoliko slika s Facebook stranice Grada Biograda na Moru: