Josip Tomić preminuo je na današnji dan: Škraping, AŠK Rogovo, Wings for Life Word Run.. svugdje je ostavio traga

Na današnji da, 14. ožujka 2021. godine, u 66. godini života preminuo je Josip Tomić Jole iz Biograda na Moru, veliki sportski radnik i entuzijast, atletski trener i maser i kao takav jedini je bio u cijeloj Hrvatskoj. Više od 47 godina svoga života bio je aktivan bio u sportu. Za života svima je savjetovao da se uključe u sport i nudio je svoj recept kako ostvariti značajne sportske rezultate. Bio je jedan od osnivača popularnog Škrapinga na Pašmanu, jedan od osnivača Atletskog športskog kluba Rogovo iz Svetog Filip i Jakova, te povremeni savjetnik peterostruke Wings for Life Word Run pobjednice Nikoline Šustić Stanković i ostalih trkača. Trkačkim entuzijastima nesebično je davao korisne taktičke preporuke za sva izdanja ove utrke u Zadru.

Biti zaljubljen u sport i sportsku kulturu plemenita je životna filozofija, a baš taj životni put izabrao je naš Jole. Bio je veliki borac koji nikada nije dopustio da ga sputavaju brojne prepreke pred kojima se nalazio u svome životu. Volio je i kvizove koji su se u strogo epidemiološkim uvjetima u jednom ugostiteljskom objektu održavali prije postroženje mjera, gdje je sa svojom ekipom redovito pobjeđivao. Nazočio je gotovo svim javnim događajima koji su se odvijali u Biogradu na Moru ili Pašmanu. Redovito smo ga ondje sretali i dokumentirali njegovu fizičku nazočnost bilo fotografijom, bilo tekstualno. Teško nam je danas prihvatiti da ga više nema među nama.

Ovu tužnu vijest saznali smo iz objave na Facebook stranicama Škraping Pašmana i Općine Tkon, gdje su mu posvetili posljednje zbogom:

„Napustio nas je naš dragi Josip Tomić – Jole, idejni začetnik i počasni član Škrapinga. Niz godina bio je sportski direktor ove jedinstvene trekking utrke po oštrim otočkim škrapama.

Cijeli svoj život posvetio je sportu, u čemu ga nisu zaustavile ni brojne operacije nakon oštećenja donjeg dijela kralježnice. Znao je reći: “Sport je moj život.”

Kao istaknuti sportaš te vrhunski atletski trener mnogo je napravio za razvoj i promociju sporta u gradu Biogradu. Osnovao je, između ostalog, i školu plivanja u Biogradu, ali mu je ipak najveća ljubav bila i ostala atletika te je tako osnovao i dugi niz godina vodio Klub AK Soline.

Njegovim odlaskom izgubili smo svi – dobrog čovjeka i prijatelja, vedri duh Škrapinga, začetnika tradicije koju danas nastavljamo.

“Nije problem pasti, nego ne usuditi se ustati.” To je bio moto kojega se držao cijeloga života.

Za sve doprinose razvoju Škrapinga nagrađen je Grbom Općine Tkon. Zbogom Dragi prijatelju!“

Koncem listopada 2019. godine na stranici Redbull.hr javnost je imala prigodu upoznati našeg Jolu, gdje je govorio o sebi u intervjuu kojeg se danas možemo prisjetiti.

“U studenom idem na novu operaciju. Rutinska je, ali već 55. u životu. Izjednačit ću svjetski rekord,” otkriva nam uvijek duhoviti i neuništivi sportski entuzijast koji se zbog komplikacija oko rascjepa kralježnice poznatog pod stručnim nazivom “spina bifida” nikad nije mogao razviti u istaknutog sportaša i ima limitirane mogućnosti kretanja, ali nije dopustio da ga to zaustavi i s vremenom je postao vrhunski sportski djelatnik s impresivnim životopisom.

Nisam u životu dozvolio da mi vrijeme prolazi uludo. Treba ići događajima u susret, a ne čekati da se nešto dogodi. Za svoj dio kolača se čovjek mora izboriti. Imao sam sreće u svojoj invalidnosti, jer uvijek sam imao krasne ljude oko sebe, svoju obitelj i fenomenalne prijatelje pa zaista mogu reći da sam sretan čovjek,” naglašava Tomić koji u sportu aktivno djeluje još od 1974. godine, kad je osnovao plivačku školu u svom gradiću, nakon čega je bio tajnik biogradskog vaterpolo kluba, a od 1984. godine organizirajući utrke aktivno se uključio i u atletiku te izučio za trenera i masera, što je bila tražena kombinacija koja mu je otvorila mnoga vrata.

Maser i trener? Mislim da sam jedan jedini takav u Hrvatskoj! Uvijek pokušavam učiti od boljih, ne valja biti prepametan i misliti da ti nitko ništa ne smije reći. Trener mora prvenstveno biti pedagog, a do znanja danas nije uopće problem doći. Dobro je došlo moje znanje iz fizioterapije, posebno u Biogradu gdje sam u klubu radio gotovo sve, jer kad su trkači umorni ili su ne daj Bože ozlijeđeni, trebalo je na njih paziti. Prije svega sam čuvao njihovo zdravlje, a onda tek pokušavao ostvariti vrhunski rezultat. Isplatilo se za te dečke truditi,” kaže ugledni atletski stručnjak čiji su učenici Dražen Dinjar i Duje Pedišić bili višestruki prvaci Hrvatske u dugoprugaškim disciplinama, a Perica Brkić šesti junior Europe na utrci na 10 000 metara.

Tomić je u karijeri surađivao sa Slovenskim i Hrvatskim atletskim savezom, a iako je atletika njegova najveća ljubav, nije mu bio problem raditi kao maser ni s vrhunskim jedriličarima ili boksačima, a mladima, ali i svima ostalima preporučuje da ne bježe od uključivanja u sportska događanja kako bi bili ispunjeni u životu.

Sport obogaćuje. Ako u svom civilnom životu u nekom razdoblju upoznaš stotinu ljudi, u istom razdoblju ćeš upoznati barem tri puta više ako se baviš sportom. Imam poznanika i prijatelja po cijeloj Europi kod kojih mogu i prenoćiti ako želim zahvaljujući sportu, preporučujem ga svima.”

Posljednjih godina redovito dolazi na zadarski Wings for Life World Run za koji priprema svog trkača Josipa Srdarovića. Utrku smatra izvanrednom, a imao je priliku upoznati globalnog pobjednika Arona Andersona kojeg opisuje kao “krasnog dečka” i dodaje da je sretan što Hrvatska također ima sportaše s invaliditetom poput Ane Sršen, Mihovila Španje i ostalih osvajača paraolimpijskih medalja koji su ostvarili podvige u stilu ovog Šveđanina.“

Godinu dana nakon smrti Grad Biograd na Moru dodijelio mu je posthumno nagradu za životno djelo.

“Posthumnu nagradu za životno djelo dodjeljuje se Josipu Tomiću Joli, za izuzetan cjeloživotni doprinos razvoju i promociji sporta i sportskog duha u Biogradu. Tomiću je već s tri godine života dijagnosticirano urođeno oštećenje kralježnice zbog čega je, do prerane smrti prošle godine, u 66. godini, prošao više od 50 operacija. Unatoč invaliditetu Tomić se dugo godina aktivno bavio veslanjem i atletikom, njegov poticajni sportski duh utkan je u stotine pojedinačnih uspjeha mnogih generacija amaterskih i profesionalnih sportaša iz Biograda, Zadarske županije, Dalmacije i Hrvatske, kroz proteklih 40 i više godina. Tomić je bio pokretač popularnog Škrapinga na Pašmanu, a kao sportaš, trener i ugledni stručnjak sudjelovao je u organizaciji globalne utrke Wings for Life World Run. Tomića je za posthumno životno priznanje predložio Atletski klub Biograd na Moru.”, stajalo je u obrazloženju ove nagrade.