I Josip Tomić iz Biograda nazočit će startu Wings for Life World Run utrke u Zadru ove nedjelje, a njegova inspirativna životna priča dokaz je da nikad ne treba odustati…Pročitajte je ovdje!

Vrhunski atletski trener i zaljubljenik u sport Josip Tomić po prvi će put nazočiti startu Wings for Life World Run utrke u Zadru ove nedjelje, a njegova inspirativna životna priča dokaz je da nikad ne treba odustati…započinje Josipova priča na službenim stranicama događaja.

Wings for Life World Run bit će ponovo 6. svibnja središnji sportski događaj na svih šest kontinenata, a u Zadru će trkački zaljubljenici još jednom pokazati koliko im je veliko srce, ujedinjeni u samo jednoj želji: učiniti leđne moždine izlječivima.

Startu će po prvi puta nazočiti i Josip Tomić, jedna od atletskih legendi koja je cijeli svoj život posvetila sportu, a njegova priča inspiracija je mnogima. Iako su mu već s tri godine pronašli oštećenje u donjem dijelu kralježnice zbog kojeg je u životu prošao kroz pregršt operacija i nije se mogao razviti u istaknutog atletičara, nikad nije dopustio da ga to zaustavi i s vremenom je postao vrhunski sportski djelatnik s impresivnim životopisom.

Nije problem pasti, nego ne usuditi se ustati,” poručuje svima Tomić te s ponosom naglašava kako se više od 20 godina bavio veslanjem i smatra da je baš ta aktivnost zaslužna što se može uspješno kretati na štakama i nikad nije završio u kolicima.

U Biogradu je Josip kroz posljednja četiri desetljeća jako puno učinio za sport. Osnovao je školu plivanja, bio član uprave u doba najslavnijih dana vaterpolskog kluba TMB, pokrenuo je i popularni Škraping na Pašmanu, no najveća ljubav ipak mu je atletika u kojoj se specijalizirao kao trener dugoprugaša, a također je radio i kao maser.

Sport je moj život. Oni koje sam trenirao su mi poput djece. Uvijek sam se oko njih posebno trudio, kao što se roditelji brinu oko svoje djece, a važnije mi je bilo da prije svega ispadnu ljudi, nego da osvoje medalju, ali događalo se da ostvare i jedno i drugo.”

U Zadar na Wings for Life World Run utrku dolazi kao potpora svojim odličnim trkačima Draženu Dinjaru i Josipu Serdaroviću, ali poruku podrške poslao je i svim natjecateljima s ozlijeđenom leđnom moždinom.

Želim dati poticaj kolegama, poručiti im da se može i da ne klonu, da dignu glave i ponose se onime što je jesu. Treba svoje hendikepe pretvoriti u prednost. Na primer, ako se potrudimo, mi invalidi možemo uočiti, vidjeti i shvatiti neke stvari koje zdravi od žurbe i ganjanja svojih karijera jednostavno ne mogu vidjeti,” kaže ugledni stručnjak i dodaje:

Sport je jedna od najboljih mogućnosti da se hendikepirana osoba ostvari i bude ravnopravna drugim ljudima. Sport te fizički osnaži, kao i mentalno, a pritom upoznaš ljude koji te mogu ohrabriti i razvedriti, kao i ti njih. Pomogneš sebi, ali i drugima, koristan si član zajednice, pogledajte smo što su sve napravili Ana Sršen i Mihovil Španja.

O Wings for Life World Run pokretu ima samo riječi hvale.

Fenomenalna inicijativa, ja se klanjam onome kome je to palo napamet i čestitam od srca. Kada jedan David Coulthard vozi presretački automobil i u službi je trkača, a utrku podržavaju i brojni drugi vrhunski sportaši to govori koliko je velika. Osim novaca za istraživanja, još važnije je da se šalje poruka ljudima s ozlijeđenom leđnom moždinom da cijeli svijet misli na njih i to im mora dati dodatnu snagu da se bore za sebe. A boriti se moraš i ne smiješ čekati, već moraš sam ići drugima u susret. Tek tada ćeš od njih dobiti pravu pomoć i podršku“,  zaključio je Tomić koji se veseli trkačkoj nedjelji 6. svibnja. A njegova životna priča objavljena je na službenim stranica događaja Wings For Life, ovdje.

Josip Tomić (u sredini) Izvor: Wings for Life World Run službene stranice