Sretan rođendan Robertu Pejiću, predsjedniku Planinarskog društva Belveder!

Robert Pejić danas slavi rođendan. Prigoda je ovo da mu čestitamo jednom javnom objavom i istaknemo brojne njegove vrline i također podsjetimo na brojne njegove brojne aktivnosti kojima se izdiže iznad prosjeka u jednoj relativno maloj sredini kakav je Biograd na Moru.

Robert Pejić jedan je od idejnih začetnika Planinarskog društva Belveder te njegov predsjednik od samog začetka, a uz to je i član Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza. Prije osnutka Društva samostalno se i kao član Planinarskog društva Paklenica dugi niz godina bavio planinarenjem.

Povodom 20. obljetnice pada Vukovara i Škabrnje u svinju 2011. godine s Nenadom Peričićem i Mladenom Ćosom u akciji „Daj 5 za Vukovar“ iz čistog altruizma pješice iz Biograda na Moru prohodali su 530 km dug put do Vukovara. Sa sobom su nosili platnooslikano dječjim dlanovima biogradske djece i putem prikupljali slična platna iz drugih hrvatskih škola. Sakupilo ih se 50-ak i sve zajedno su sašili u jedno veliko dugačko preko 300 metara. Platno je po povratku u Biograd bilo izloženo duž rive, a danas se čuva u vukovarskom muzeju.

Od 2014. godine zaslužan je za održavanje i brigu o planinarskom skloništu „Dušice“ podno Svetog brda u koje je uložio ogromnu ljubav i trud.

Godine 2015. konačno je uspio u svojim dugogodišnjim nastojanjima da se osmisli i markira staza te organizira sad već tradicionalni pohod „Hajdemo do Vrane“, a koji je uvelike pridonio i popularizaciji lokalnih povijesno-turističkih atrakcija i lokaliteta u Vrani.

K tome je još na sebe i svoje Društvo preuzeo i odgovornost održavanja planinarskih putova na otoku Pašmanu i Ugljanu te jugoistočnom Velebitu.

Pomno prati i s „Belvederom“ sudjeluje u raznim akcijama i događanjima ostalih planinarskih društava nastojeći izgraditi prijateljski odnos sa širom planinarskom zajednicom te je omiljen u svim krugovima. Iza njih su brojne akcije čišćenja plaža, čišćenja staza za škraping, radne akcije sađenja borova, potražne akcije, markiranje staze za Park prirode Vransko jezero, kuhinje za Biogradsku noć i brojne druge manifestacije.

Godine 2022. voditelj je prve povijesne planinarske škole u Biogradu na Moru koju su polaznici uspješno završili uz svečanost dodjela diploma u prostorijama „Belvedera“. Iste godine zasluženi je nositelj jednog od pojedinačnih godišnjih priznanja Hrvatskog planinarskog saveza (brončani znak HPS-a).

Sretan rođendan El Presidente!