Robertu Pejiću priznanje HPS-a

Planinarima i planinarskim udrugama koje su se istaknule radom i doprinosom razvoju planinarstva Hrvatski planinarski savez od 1962. dodjeljuje svoja priznanja. To su brončani, srebrni i zlatni znak te plaketa HPS-a.

Evidenciju o dodijeljenim priznanjima vodi Komisija za priznanja HPS-a. Na mrežnoj stranici Hrvatskog planinarskog saveza nalazi se popis udruga čiji su članovi primili priznanja HPS-a. Klikom na odabranu udrugu otvara se popis članova koji su primili priznanja HPS-a.

Tako smo klikom na Planinarsku društva Belveder sa sjedištem u Biogradu na Moru otkrili kako je za 2022. godinu zasluženi nositelj jednog od pojedinačnih godišnjih priznanja naš Robert Pejić, kojem je dodijeljen brončani znak HPS-a.

„Brončani znak, srebrna brada, zlatno srce!“, najbolji je komentar i reakcija jednog od članova biogradskog Društva planinara na ovo priznanje upućeno Robertu Pejiću.

Robert Pejić jedan je od idejnih začetnika PD Belveder te njegov predsjednik od samog začetka, a usto i član Vodičke službe HPS-a. Prije osnutka Društva, samostalno se i kao član PD Paklenice bavio planinarenjem dugi niz godina. Od 2014. godine zaslužan je za održavanje i brigu o planinarskom skloništu Dušice podno Svetog brda u koje je uložio ogromnu ljubav i trud. Godine 2015. konačno je uspio u svojim dugogodišnjim nastojanjima da se osmisli i markira staza te organizira sad već tradicionalni međunarodni pohod Hajdemo do Vrane, koji je uvelike pridonio i popularizaciji lokalnih povijesno-turističkih atrakcija i lokaliteta. Usto je na sebe i svoje Društvo preuzeo i odgovornost održavanja planinarskih putova na otoku Pašmanu i Ugljanu te jugoistočnom Velebitu. Pomno prati i s Belvederom sudjeluje u raznim akcijama i događanjima ostalih planinarskih društava, nastojeći izgraditi prijateljski odnos sa širom planinarskom zajednicom te je omiljen u svim krugovima. Voditelj je i prve povijesne planinarske škole u Biogradu na Moru koju su polaznici uspješno završili uz svečanost dodjela diploma u prostorijama ovog Društva.

O radu biogradskog planinarskog društva naši čitatelji imali su prigodu više saznati kada smo na našim mrežnim stranicama povodom Međunarodnog dana planinara popratili gostovanje Roberta Pejića i Marina Mitrovića u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru, gdje su održali jedno prigodno predavanje i prezentaciju. Također smo u više navrata pisali i o planinarskoj stazi Hajdemo do Vrane te objavljivali videa s aktivnostima ovoga Društva na našem YouTube kanalu.

 

Naslovna fotografija: Robert Pejić; Izvor: Facebook/ Mladen Radolović Mrlja