SRETAN BOŽIĆ SVIMA!

Sve nas je manje. Crkva je nekad bila pretijesna, u njoj premalo mjesta za sve one željne prisustva na misi. Ovog Božića ni djece, ni mladih, tek nešto sredovječnih ljudi. Bilo je i praznih klupa, lijeva strana tek nešto punija, desna poluprazna.

Slika je to stanja Vjere u nama danas. Kao prigodni, folklorni vjernici koji na misu odlaze iz običaja 3-4 puta na godinu, smanjismo i taj broj. Neka idu babe, neka idu drugi, ali nema više ni baba, ni drugih.

Svatko bira sebe i svoj odnos prema svijetu i ljudima oko sebe. Nema su tu što prigovoriti. Čovjek ima zacrtane obrise sudbinskog puta, ali svojom slobodnom voljom tu sudbinu ispunjava ili mijenja.

Čovjek može birati. Mijenjati istinu za laž. Svakodnevno lagati samom sebi o sebi, lagati drugima o sebi. Ne mora. Ma je laž zavodljiva. Kad se zaogrnemo s njom, činimo se ljepši, pametniji, uspješniji.

Ovog Božića, kad smo konačno na tren stali, zaustavili svoju utrku s vremenom u kojoj ne možemo pobijediti, možemo barem krajičkom trijeznog uma, onog onkraj opijenosti svjetovnim, stvarima, kupovnim kojeg osvajamo, poželjeti sebi i drugima povratak k istini. Osobnoj istini. Kakva god da je i koliko god nam se činilo da smo pobjegli od nje, ona je u nama i pobjegli joj nismo.

A onda, uzdajući se u se i svoje kljuse, krenuti dalje. Življenje u istini se vidi izdaleka pa i s neba. Blagoslovi će doći.

Sretan Božić svima!

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima