U Osnovnoj školi Sveti Filip i Jakov učenicima podijelili jednoslojne maske, iako HZJZ preporuča dvoslojne

U ponedjeljak, 7. rujna, počela je nova školska godina, potpuna drukčija od svih prethodnih. Učenici ove školske godine moraju nositi maske tijekom nastave i ne smiju sjediti jedno pored drugoga.

U skladu s time u  Osnovnoj školi Sveti Filip i Jakov učenicima su podijelili maske koje su pamučne, perive, jednoslojne, prozračne…s logom Turističke zajednice Općine Sveti Filip i Jakov.

Naime, čitateljica koja nam je poslala fotografiju maske koju vidite opisala ju je sljedećim riječima:

„Pogledajte kakve maske je Osnovna škola Sveti Filip i Jakov podijelila svojim učenicima. Jednoslojne, više gaza nego gušći pamuk. Strašno!“

Učenicima u ovoj školi će zacijelo lakše biti disati kroz ovakve maske i manje će se znojiti, no unatoč svoj dobroj volji darivatelja maski, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u pojedinim preporukama naglašava da bi platnene maske zapravo trebale biti dvoslojne!

„Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi. Upute za proizvođače: na deklaraciji se mora navesti sirovinski sastav i upute za održavanje, a pri opisu ili reklamiranju maske voditi računa o tome da se ne stvori dojam da je riječ o medicinskom proizvodu ili zaštitnoj opremi. Preporučuje se izrada maski za lice od dvoslojnih pamučnih tekstila gušćeg tkanja.“, naveli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, te na više mjesta istaknuli da je potreban “dvoslojni pamučni tekstil”.