Župnik župe Svete Stošije, don Marin Krešić, napušta Biograd i odlazi u Posušje

Na Facebook stranici župe Svete Stošije u Biogradu na Moru objavili su danas kako će se, prema prethodnoj najavi, župnik ove župe oprostiti od svojih vjernika u Biogradu na Moru u nedjelju, 23. kolovoza 2020. godine, pod svetim misama u 8:30, 10:30 i 12 sati, te krenuti na novu službu u župi Vir u Posušju.

Uz obavijest naveli su „Molitvu za svećenike“:

“Isuse, kako ti ikada možemo dovoljno zahvaliti za naše svećenike?
Svega su se odrekli zbog nas; odrekli su se svijeta – da hrane naše duše Euharistijom i iscijele nas ispovijedanjem.
Pošalji Duha Svetoga baš sada, obilato, ili bolje rečeno, ‘bujicama’ milosti, kao siguran odgovor na ovu molbu.
Neka Duh Sveti utješi, ohrabri, pročisti i obraduje naše ljubljene svećenike.
Prišapni njihovu srcu da ih ljubimo, onako kako je samo Tebi svojstveno!
Sve svećenike zagrli, onako kako samo ti možeš, milim majčinskim zagrljajem tvoje Majke koja je plakala s tobom i bila uz tebe u trenutcima tvoje agonije raspeća.
Molimo to u tvoje sveto ime, ime nad svakim imenom pred kojim će se prignuti svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika!
Amen!”

Don Marin Krešić u Biograd je došao početkom 2019. kada je župa ostala bez omiljenog župnika, mons. Ivana Mustaća, koji je nakon kratke i teške bolesti 21. siječnja preminuo u bolnici u Zagrebu, te je 25. siječnja pokopan.

Već sada mnogi vjernici u župi Svete Stošije u Biogradu na Moru, koji su imali tu nesreću da ih dva omiljena svećenika napuštaju u kratkom vremenu, jedan svojom smrću, drugi odlaskom, tuguju za don Marinom Krešićem koji je u Biogradu na Moru bio poprilično angažiran svećenik.

Don Marin Krešić (u sredini): “Dajemo ti slavu”:

Prvi susret ministranata župe Svete Stošije (veljača, 2019.) koji je vodio don Marin Krešić:

Don Marin Krešić na Tijelovskoj procesiji u Biogradu na Moru nosi Presveti Oltarski Sakrament:

Don Marin Krešić rođen je u Mostaru, 6. prosinca 1992. od oca Ante i majke Milenke rođ. Golemac, piše Radio Ljubuški. Kršten je u župi sv. Petra i Pavla, 30. prosinca iste godine. Potvrdu je primio u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve na svetkovinu Silaska Duha Svetoga, 21. svibnja 2007. Osnovnu školu pohađao je u Osnovnoj školi Cim od 1999. do 2007., gimnaziju u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” u Travniku od 2007. do 2011., gdje je i maturirao, a filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 2011. do 2016., gdje je i diplomirao 10. studenog 2016. na temu “Liturgijski kalendar u životu Crkve”.

Od 25. do 31. kolovoza obavio je petodnevne duhovne vježbe predviđene za đakonat. Od početka rujna 2016. godine biskup ga je Ratko odredio za pastoralnu godinu prakse u Biskupijskom Caritasu i u župama Sv. Marka u Cimu i Sv. Luke u Ilićima u Mostaru, gdje se pripremao za đakonat. Đakonsko ređenje je primio 4. prosinca 2016. u rodnoj župi sv. Marka evanđelista u Cimu u crkvi Krista Dobrog Pastira. Svoj đakonski praktikum nastavio je u rodnoj župi.

Svećeničko ređenje je primio 25. lipnja 2017. U katedrali u Mostaru po rukama mjesnoga biskupa Ratka Perića. Nakon Mlade Mise don Marin odlazi na službu župnoga vikara u župi sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek u Gradini, Krehin Gradac.