VIDEO: Andrija Marcelić opet želi biti ravnatelj biogradske bolnice, ne zna za domjenak u bolnici niti gdje je pogriješio, na konferenciji za medije odgovarao na brojna pitanja

Novost na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, održanoj u petak, 17. travnja 2020., je ta što je na njoj po prvi put sudjelovao i ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, Andrija Marcelić. Prateći dnevna izvješća tako smo 30. ožujka saznali da je ovaj ravnatelj u samoizolaciji te da je u trenucima dezinfekcije i kada se ova bolnica trebala osposobiti za prihvat lakših COVID-19 bolesnika mjesto koordinatora preuzeo dožupan Šime Mršić.

Mnogi mediji su do tad ovu bolnicu proglasili žarištem zaraze koronavirusom, a njenog ravnatelja smo zadnji put vidjeli u Zadarskom listu, gdje na ulazu u bolnicu čeka donaciju OPG-a iz Polače: 20 litara maslinovog ulja.

Obzirom na svu tu stigmu i negativne konotacije koje ovih dana bolnica nosi, prvo što je zanimalo novinare jest što Marcelić kao ravnatelj može sada reći i osjeća li odgovornost zbog nastale situacije, posebice što su epidemiolozi odmah ustvrdili da se unutar bolnice nisu poštivale mjere zaštite.

“Ja sam odgovoran na što bolju reakciju na nastalu situaciju, odgovoran sam za skrb za naše pacijente i djelatnike, ali tvrdim da su sve naša upute od strane naše uprave bile provedene i da su sve upute od ministra zdravstva primijenjene i donesene su u skladu s tim odluke”, odgovorio je Marcelić.

Spominjale su se i tužbe. U slučaju tužbi, a koje se već navodno najavljuju, tko će biti onda odgovorna osoba, jedno je od pitanja upućenih ravnatelju.

“Tužbe se mogu uputiti na bilo koga, a onaj tko bude tuženik taj će se, naravno, braniti na sudu. Ja ne znam tko bi mogao i po kojoj osnovi tu biti tužen”, ustvrdio je Marcelić.

 “Zadnje operacije su obavljene 18. ožujka. Tad smo donijeli odluku i objavili na web stranici o prestanku svih operativnih zahvata, prestali smo s radom ambulanta osim hitne i sa svim prijemima u bolnicu. Do tada nismo imali niti jedan potvrđen slučaj zaraze, kasnije je utvrđeno da je najvjerojatnije izvor zaraze pacijentica koja je bez ikakvih simptoma primljena u našu bolnicu”, kazao je ravnatelj biogradske bolnice.

Na pitanje o tome zašto mu se imputira da je odgovoran, odnosno zna li točno što je pogriješio, Marcelić je odgovorio da ne zna.

“Ne znam što smo pogriješili, znamo da smo primijenjivali sve naputke, odluke i preporuke, kako Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tako i ministra zdravstva. I isto tako znam da su se naši radnici u kontaktu s pacijentima ponašali iznimno odgovorno budući da naš kadar radi vrlo složenu medicinsku djelatnost budući da populacija koju zbrinjava je starije životne dobi i s puno pratećih oboljenja. To je odgovoran kadar koji je navikao na visoku razinu zdravstvene skrbi” – odgovorio je.

Također, kazao je kako je do današnjeg dana 14 oboljelih djelatnika bolnice, a dodao je i kako zna i za oboljelu medicinsku sestru i njezino troje djece.

“Medicinska sestra ako se zarazila u kontaktu s pacijentom, na ovaj virus koji je zahvatio cijeli svijet, ne vidim kakvu odgovornost ima ona ili ja u tom slučaju” – ustrajao u svome ravnatelj biogradske bolnice.

Do sad u biogradskoj bolnici nije bilo inspekcija, a on ih niti ne očekuje, ali dodaje kako je “uvijek moguće da dođu inspekcije u neku ustanovu”.

Osim toga, Marcelić je negirao bilo koja saznanja o druženjima djelatnika unutar bolnice pri kojima se nisu koristile maske niti zaštita, poput domjenka koji je 13. ožujka priređen u bolnici povodom odlaska jedne liječnice u mirovinu. Na domjenku se družilo više liječnika i medicinskog osoblja, no Marcelić tvrdi kako nije primijetio nikakvo neodgovorno ponašanje.

„Ne znam za to ako je blo održano druženje, ako su se ljudi susreli i pozdravili. Ja tamo nisam bio.“, kazao je Marcelić.

Inače, Marceliću ističe mandat u srpnju. U skladu sa zakonskom obvezom, natječaj za izbor novog ravnatelja raspisan je i u četvrtak objavljen u Narodnim novinama.

On sam kazao je kako će se “navjerojatnije opet natjecati”.

Pogldajte ga u video prilogu kako odgovara na pitanja novinara:

Fotografija: Zadarska županija/Facebook