Dječji vrtić Biograd: Od 16. ožujka uvedena dežurstva, vrtić trenutno bez djece i nema plaćanja vrtića dok je zatvoren

Temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, Stožera civilne zaštite Zadarske županije i prema Naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez prije 15-ak dana donio je odluku da se Dječji vrtić Biograd, matični u ulici Marina Držića s pripadajućim područnim vrtićima na Torovima/Kosi i Adria, od 16. ožujka 2020. godine privremeno zatvori.

„Dok vrtić ne radi i kad djeca nisu u vrtiću nema plaćanja roditeljske participacije u iznosu od 700 kuna. Tu je sve jasno kao dan, sve drugo je populizam.“, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda, osnivača dječjeg vrtića, u izjavi za Zadarski list, dodajući kako Grad ide ukorak s trenutnom kriznom situacijom u svezi COVID-a 19. Dakle, roditelji ili skrbnici do daljnjeg su oslobođeni plaćanja vrtića.

Odgojiteljice u pripravi

U razdoblju dok traje privremena obustava održavanja redovitih programa odgojno-obrazovnog rada, Dječji vrtić Biograd obvezan je osigurati potrebno dežurstvo u svojim prostorijama za djecu čiji roditelji zbog radnih obveza nisu u mogućnosti brinuti o njima, niti ih imaju kome povjeriti na čuvanje.

„Za djecu koju roditelji nemaju gdje zbrinuti, vrtić organizira dežurstva, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa. Do sada nismo imali niti jedno dijete u vrtiću.“, rekla je Esma Brzić, ravnateljica DV Biograd u izjavi za Zadarski list, ističući pritom kako su dežurstva i dalje organizirana u slučaju da djecu u radno vrijeme nema tko pričuvati.

„Mi smo tu u pripravi. Iako su djeca kući, svi zaposlenici vrtića rade i u slučaju izvanrednih okolnosti smo spremni prihvatiti djecu“, naglasila je Brzić.

Od ove pedagoške godine biogradski vrtić ima prostoriju više, dograđen je za prostor športske dvorane u vrijednosti od 1.152.000 kuna.

Samo zdravlje, sve će biti OK

„U pedagoškoj godini 2019./2020. U vrtić u jutarnjoj smjeni polazi 186 djece, s predškolskom djecom preko 200. U matični vrtić polazi 120 djece, u područno odjeljenje 44 djeteta, a zbog velikog broja djece imamo i jedno odjeljenje u hotelu Adria s 22 djeteta.“, nabrajala je Brzić novinaru Zadarskog lista.

„Osnivač DV Biograd“, kazala je ona „osigurava uvjete za ostvarivanje visoke razine odgojno-obrazovnog procesa u vrtiću sukladno potrebama i interesima djece i njihovih roditelja.”

„Imamo izuzetno dobru suradnju s Gradom Biograd na Moru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom i njegovim timom. Prihvaćaju i što je najvažnije realiziraju ideje vrtića i naša nastojanja u podizanju kvalitete rada ustanove. Samo da se sačuva zdravlje djece, roditelja, zaposlenika vrtića i svih drugih i da vrtić što prije opet postane mjesto smijeha, igre i učenja.“, zaključila je Esma Brzić.

Pozorno praćenje obavijesti i preporuka

„Uvjereni smo da ćemo zajedno ustrajno nastaviti sa svim mjerama i preporukama kako bismo spriječili širenje koronavirusa i kad za to dođe vrijeme uspješno nastaviti s aktivnostima DV Biograd. Što se tiče plaćanja roditeljske ili skrbničke participacije od 16. ožujka 2020. I privremenog zatvaranja vrtića, oslobođeni su plaćanja. Sa svim daljnjim i pravovremenim odlukama Upravnog odbora i rada vrtića roditelji i građani grada Biograda bit će upoznati i obaviješteni putem gradske internet stranice i društvenih mreža, Facebook profila Dječjeg vrtića Biograd te Radija BnM.“, kazala je u izjavi za Zadarski list biogradska v.d. pročelnica Drina Bešenić, predsjednica Upravnog odbora DV Biograd.

Izvor: Zadarski list, tiskano izdanje (utorak, 31. ožujka 2020.)