Biograd na Moru na meti srpskog topništva – tema u novom, siječanjskom broju magazina „Vojna povijest“

Na svim kioscima u prodaji je 106. broj magazina „Vojna povijest“ za siječanj. U prethodnome su, 105. broju ovog magazina (za prosinac) autori Tomislav Šulj i Josip Čerina detaljno obradili uzroke i posljedice djelovanja srpskog topništva po Biogradu na Moru. U drugom nastavku ove teme na čak dvanaest strana uz brojne slikovne priloge, autori analiziraju podatke koji se odnose na paljbene mogućnosti i način djelovanja srpskog topništva po civilnim ciljevima na biogradskom području.

Time je zaokružena tema koja u dva nastavka u magazinu „Vojna povijest“ pokušava dati odgovore na pitanja poput onih neshvatljivih – zašto je Biograd na Moru, kao maleni obalni grad, u dužem razdoblju tijekom Domovinskog rata postao jedna od najviše napadanih meta srpskog topništva, a što bi prema autorima bio dobar uvod i za neka daljnja, buduća, istraživanja.

No čak i putem raščlambe paljbenih mogućnosti i načina djelovanja srpskog topništva usmjerenog prema biogradskom području, nedvojbeno se može dokazati da su pobunjeni Srbi primjenjivali terorističku strategiju s ciljem nanošenja što većeg broja civilnih žrtava.

Stoga urednik magazina „Vojna povijest“, Zvonimir Despot, u samom naslovu uvodnika za siječanjski broj ističe: „Djelovanje srpskoga topništva može se usporediti s djelovanjem današnjih terorističkih skupina“.

„Uistinu, teroristička strategija odmazde topništvom prvenstveno se očitovala u visokome stupnju stradavanja i stvaranja stanja straha među hrvatskim pučanstvom. Kako nema relevantnih istraživanja nakon Domovinskoga rata kojima bi u potpunosti mogli napraviti statističke analize posljedica svih parametara ratnih zbivanja na biogradskome području, nije bilo moguće napraviti ni konačnu procjenu učinaka provođenja pobunjeničke „strategije realne prijetnje“. Međutim, to može biti poticaj za daljnja istraživanja podataka o broju i stanju stradalih civila koji su bili na bolničkoj obradi nakon topničkih udara i utvrđivanje broja i vrste ispaljenih projektila i raketa, čime bi se mogla napraviti kvalitetna usporedba s provedbom i posljedicama djelovanja današnjih terorističkih skupina.

Zaključak je ovo iz drugog nastavka naše teme o djelovanju srpskoga topništva na području Biograda na Moru tijekom 1993. godine. I doista, bilo bi jako zanimljivo, a i potrebno je, da se na ovu temu nadovežu daljnja istraživanja, koja će doista i potvrditi tezu o djelovanju srpskog topništva kao terorističke organizacije. Za nadati se je da će se u dogledno vrijeme netko toga i prihvatiti, i ne samo za biogradsko područje.“, piše Zvonimir Despot.

Naslovnica prosinačkog broja magazina “Vojna povijest”

Izvor/fotografije: Vojna povijest