Kako smršavjeti, koja dijeta je najbolja?

Sve do prije kojih tridesetak godina, jedna od glavnih preokupacija većine ljudi tijekom dana je bilo – što jesti! Ne zbog izbora, već suprotno – zbog nepostojanja izbora, nije se imalo što jesti.Predjelo, glavno jelo, prilog, salata, desert – da tako izgleda menu, saznali smo tek nedavno. Nestašicu kave nećemo ni spominjati.

Danas nam je pak problem – pretilost. Debljanje za praznike, prejedanje, prekomjerna težina. Sve to dolazi s rastom ukupnog bogatstva i s činjenicom da danas socijalni slučajevi imaju standard kakav su nekoć imali tek kraljevi.
Vremena se mijenjaju, što ćeš..

Iza praznika obavezno po medijima nastupaju stručnjaci za dijetu. Pa ima svakakvih vrsta dijete, od mjesečevih do sunčanih. Malo tko spominje onu jedinu dijetu koja je sigurna, kako za mršavljenje, tako i za održavanje tjelesne težine.
Ta dijeta se zove post ili drugačije – nemojte jesti. Za početak ne jesti navečer, onda ne jesti recimo cijeli dan. Ako je malo jedan dan u tjednu posta, produžiti post na dva dana tjedno, ostale dane jesti minimalno. To je sva mudrost.
Isti recept vrijedi za gubitak apetita.

S tim u vezi je jedna stara priča o Miji Rorcu i psu jedne gradske gospođe koji je patio od gubitka apetita pa ga dala Miji na liječenje. Mijo je rekao, nema problema, dođi za tri dana i pas će Va, biti izliječen. Nakon tri dana, kad je gospođa došla po psa, taj samo što nije lozu jeo. Zahvalila se Miji i čak mu platila.

Kako ga je Mijo izliječio?
Lako. Stavio ga u bačvu i nije mu tri dana dao ni jesti, ni piti.
Eto recepta.
Nije da sad mislim kako nekoga treba u bačvu, ali…nekako valja iz pretilosti u poželjno stanje..

Autor: Son of Alerik, hvala mu na prilogu 🙂

Foto/Ilustracija: Pixabay