Glazbeni sastav OMK Zadar 1961. godine u biogradskom hotelu Ilirija

Stara fotografija glazbenog sastava OMK-a  (skraćeno od Omladinski klub) iz Zadra datira iz 1961. godine. Snimljena je u starom biogradskom hotelu Ilirija i svjedoči nam o tome da rock glazba i u Biogradu na Moru ima svoju daleku prošlost. (Stari hotel Ilirija srušen je nekoliko godina kasnije i potom izgrađen novi, koji danas postoji na istom mjestu.)

Na fotografiji su Boris Grzunov, koji je svirao tada kontrabas, Damir Žuvela bio je za klavirom, Ante Tonček Staničić već je u ono vrijeme svirao električnu gitaru,  Vlado Marjanović bubnjeve i Bučo solo gitaru.

Gost pjevač bio im je tada mladi, a danas pjevač s bogatom karijerom i brojnim hitovima iza sebe – Đani Maršan.

Odjeveni su u zimsku odjeću u skladu s vremenom u kojem je fotografija nastala, pa možemo samo pretpostaviti da je povod njihovog angažmana u Biogradu bilo novogodišnje slavlje ili neki tada važni republički praznik.

Kako je zvučala svirka OMK-a uživo u Ilirijinom hotelu 1961. godine možemo samo zamisliti.

Godine 1960. Izdao je Elvis Presley svoje dvije uspješne balade: „It’s Now or Never“ i „Are You Lonesome Tonight“, a  jedna od njih našla se na Maršanovom albumu „Pjesme naše mladosti“ iz 1988. godine, gdje mu je vokal nakon gotovo tri desetljeća bavljenja glazbom izbrušen do savršenstva:

Danas kad se mladi opuštaju uz cajke i turbofolk, sredinom prošlog stoljeća mladi su uživali plešući uz ritmove rock & roll glazbe.